politiek

Omstreden ‘imam-gala’ Rijswijk vooralsnog niet verboden

Door Elif Isitman - 16 februari 2015

Het controversiële ‘imam-gala’ in Rijswijk volgende maand gaat vooralsnog door. De gemeente blijft ‘in gesprek met alle partijen’, waaronder de organiserende stichting, politie en het Openbaar Ministerie.

De gemeente Rijswijk was urenlang in beraad over het evenement maar neemt langer de tijd om een besluit te nemen. ‘Het is nu van belang dat vanuit alle perspectieven gekeken wordt naar de ontstane situatie en de voorliggende vragen die de gemeente heeft ontvangen,’ aldus de gemeente in een verklaring maandagavond.

De gesprekken gaan maandagavond en dinsdagochtend verder. De gemeente Rijswijk zegt bij het nemen van een besluit over of het evenement door mag gaan waarde te hechten aan een ‘evenwichtige belangenafweging’.

Ophef

De Stichting Rohamaa, die het imamevent organiseert, is ‘geschokt’ over de ophef die is ontstaan. De stichting zegt zich niet te herkennen in ‘het beeld dat van de sprekers of het benefiet wordt geschetst in de media en door diverse politici’.

Volgens de stichting dient het evenement niet als ‘podium voor stellingname met betrekking tot internationale conflicten of om de aanwezigen aan te sporen iets anders te doen dan het geven van liefdadigheid (…)’. De stichting doelt hiermee op de mogelijkheid tot radicalisering.

Islam

Het evenement zal in het Event Plaza in Rijswijk op 8 maart gehouden worden. Het doel is volgens de organisatoren om geld in te zamelen vanuit Nederland voor humanitaire projecten ‘met de islam als vertrekpunt’. De doelgroepen hiervan zijn volgens de organisatie gehandicapten, weeskinderen, sociaal zwakkeren, asielzoekers en daklozen van over de hele wereld.

Het evenement zorgde voor opschudding omdat mogelijk omstreden en opruiende imams zouden komen. Kamerleden van onder meer D66, CDA, PVV en VVD willen van minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken weten of er naar aanleiding van het evenement haatimams naar Nederland zullen komen.

Radicaliserend

De imams in kwestie zijn Wahid Baali, een bewonderaar van Osama bin Laden, Othman al Khamis, een sympathisant van terreurorganisatie Al-Qa’ida en Tarik Chadlioui, die banden zou hebben met jihadisten in Syrië. Dit soort sprekers zou een radicaliserend effect kunnen hebben. Politici deden oproepen om de haatimams uit Nederland te weren, onder meer door het niet verstrekken van visums aan de imams.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.