politiek

Ondernemer doet aangifte tegen Verheijen wegens corruptie

Door Servaas van der Laan - 18 februari 2015

De Limburgse ondernemer Wout Heijmans heeft met zijn bedrijf Taurus aangifte gedaan tegen VVD-Kamerlid Mark Verheijen wegens corruptie. Heijmans beweert dat Verheijen Van Pol heeft bevooroordeeld bij een vastgoedproject.

Dat bevestigt Heijmans aan elsevier.nl.

Advocaat Richard Wagemans heeft de aangifte namens Heijmans ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM). Heijmans (63) kreeg in 2008 met zijn bedrijf Taurus een bouwvergunning voor een evenementenpark met bioscoopzalen. Hij investeerde 2,8 miljoen euro. Maar na de verkiezingen van 2009 vernietigde het college van Burgemeester en Wethouders van Venlo in 2010 de bouwvergunning.  De verantwoordelijke wethouder, Mark Verheijen, gaf voorrang aan een ander bioscoopproject in de gemeente, dat van Piet van Pol.

Verdacht

Die beslissing is verdacht omdat Van Pol eerder 10.750 euro overmaakte aan het campagneteam van Verheijen. De Limburgse ondernemer Heijmans sprak eerder in Elsevier van ‘smeergeld’. Volgens Heijmans heeft Verheijen Van Pol voorgetrokken bij het bioscoopproject als dank voor het ontvangen campagnegeld.

‘Maandenlang probeerde ik audiëntie te krijgen bij Verheijen, maar hij wenste mij niet te ontvangen en weigerde zelfs een telefoongesprek,’ zegt Heijmans. ‘Hij werkte mijn bioscopen consequent tegen. Ik zie nu een pertinent verband tussen het smeergeld van Van Pol voor Verheijen en de pogingen mijn project te ruïneren.’ Vanwege misgelopen omzet eist Heijmans 1,5 miljoen van Verheijen omdat die hem heeft tegengewerkt.

Bonnetjes

Naast deze corruptiezaak kwam er vorige week nog een nieuwe zaak bij voor het Kamerlid. NRC onthulde dat Verheijen in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg heeft gerommeld met declaraties.

Hoe dan ook blijft de VVD-fractie achter het Kamerlid staan en doet het de ophef af als ‘opgeblazen verhalen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.