politiek

PvdA-senatoren ook kritisch over nieuw zorgplan Schippers

Door Carla Joosten - 10 februari 2015

Twee van de drie PvdA-senatoren die in december voorstellen torpedeerden van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) om de kosten in de zorg in toom te houden, kritiseren ook haar nieuwe plan.

‘Ze tuigt een proces op van marktwerking waar ik grote twijfels bij heb. Publieke voorzieningen moeten voor iedereen gelijk zijn. Je moet niet steeds het idee hebben dat je de verkeerde verzekering hebt genomen en een voordeeltje bent misgelopen,’ zegt Adri Duivesteijn tegen elsevier.nl.

Solidariteit

PvdA-Eerste Kamerlid Marijke Linthorst schrijft dinsdag in NRC Handelsblad dat Schippers’ plan nog steeds de ‘onderlinge solidariteit ondergraaft’.

De derde PvdA-senator die in december tegenstemde, Guusje ter Horst, zegt tegen elsevier.nl: ‘Wij vinden alleen iets als er een wetsvoorstel is en dat is er niet.’

Politieke gevolgen heeft de opstelling van de twee kritische PvdA’ers niet. Schippers heeft nog geen voorstel ingediend. Ze heeft alleen een alternatief uit de doeken gedaan voor haar plan voor een polis die verzekerden alleen toegang gaf tot zorgaanbieders die door de verzekeraar zijn geselecteerd.

Kwetsbaren

Nu wil Schippers de verzekerden met een lager eigen risico – nu 375 euro – verleiden de keuze van de zorgverzekeraar te volgen. Schippers wil bovendien de zorgverzekeraars stimuleren zich meer te richten op chronisch zieken en andere kwetsbaren.

Al met al hoopt de minister alsnog de haar opgelegde bezuiniging van één miljard euro te halen en tegelijk de kwaliteit in de zorg te verbeteren. De Tweede Kamer reageerde vorige week gematigd enthousiast en zal de plannen deze week bespreken. De Eerste Kamer komt aan zet als er een concreet wetsvoorstel komt.

Marktwerking

Duivesteijn en Linthorst zijn in feite tegen het huidige zorgstelsel  met verschillen tussen verzekerden. Duivesteijn bepleit een maatschappelijk debat over publieke voorzieningen. ‘Ik wil bijdragen aan de meningsvorming of we wel door moeten gaan met die marktwerking die in feite niet eens marktwerking is,’ zegt hij.

Linthorst wil een evaluatie van de veranderingen van de afgelopen jaren in het ziektekostenstelsel. Dat is volgens haar beter dan een parlementaire enquête achteraf.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.