politiek

PvdA’er roept op niet op de PvdA te stemmen

Door Servaas van der Laan - 10 februari 2015

Het zit de PvdA’er Peter Redeker al een tijdje dwars dat de Groningse belangen erg laag op de agenda van de landelijke PvdA-fractie staan. Bij de komende Provinciale Statenverkiezingen roept de lokale PvdA-fractievoorzitter dan ook op vooral niet op de PvdA te stemmen.

Den Haag en Groningen zijn ‘slechts’ 235 kilometer van elkaar verwijderd, maar gevoelsmatig is die afstand veel groter. Zo steekt het de Groningers al heel lang dat er in het westen van het land maar weinig aandacht is voor de problemen rond de gaswinning. Dat, terwijl heel het land profiteert van de gasvelden in het Groningse ‘Ommelaand’.

Kritiek

Die afstand lijkt zich nu ook binnen politieke partijen te etaleren. Want dat de PvdA-afdeling in het Groningse Ten Boer kritisch is op de landelijke afdeling in Den Haag wordt al duidelijk in de notulen van vorig jaar oktober. Daarin staat dat tijdens de oprichtingsvergadering van het nieuwe bestuur ‘enkele zeer negatieve uitspraken betreffende deelname van de PvdA’ zijn geuit. Maar één van de leden merkt op dat het congres toestemming heeft gegeven en dat er dus niet veel aan kan worden gedaan.

Daar legt voorzitter Peter Redeker zich niet zomaar bij neer. ‘Als PvdA geen afstand neemt van Kamps gaswinning wil en kan ik als voorzitter van PvdA Ten Boer niemand oproepen PvdA te stemmen in maart,’ schrijft Redeker op Twitter.

PvdA steunt VVD

Onlangs besloot minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken om de gaswinning in Groningen tijdelijk terug te schroeven. Het definitieve besluit over hoeveel gas er in Groningen mag worden gewonnen, stelt de VVD’er uit tot na de Provinciale Statenverkiezingen.

Maar dat de PvdA de VVD in Den Haag niet om de Groningse gaswinning zal laten vallen, is wel duidelijk. Voor PvdA’ers in Ten Boer zit er straks niets anders op dan op een andere partij te stemmen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.