politiek

Visa van drie haatimams ‘jihadgala’ Rijswijk ingetrokken

Door Elif Isitman - 17 februari 2015

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de visa van drie imams ingetrokken die waren uitgenodigd voor een bijeenkomst op 8 maart in Rijswijk.

‘De intrekking volgt op basis van vandaag verkregen nadere informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en past in het kader van het actieprogramma jihadisme’, liet de minister dinsdag weten.

Wat die informatie precies inhoudt, wil de overheid niet zeggen. Volgens Koenders is bij het verstrekken van de visa de normale procedure gevolgd: ‘Betrokkenen stonden niet gesignaleerd in de geraadpleegde databases,’ aldus de minister.

Maandag bracht De Telegraaf de komst van de vermeende haatimams aan het licht. Kamerleden van  VVD, CDA, D66 en PVV wilden weten wat minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken van plan was te doen tegen de komst van de haatpredikers. Ook deden diverse politici oproepen om de visa van de imams in te trekken. Dinsdagochtend werd bekend dat zij hun visum allang binnen hadden. Het drietal stond namelijk niet op de lijst van personen die Nederland niet in mogen en kreeg daarom aanvankelijk wel de gevraagde visa toegereikt. Na nader onderzoek van de NCTV zijn die dus weer ingetrokken.

Radicaliserend

De namen van de drie imams zijn niet gepubliceerd maar het zou vermoedelijk gaan om sheikh Wahid Baali, een bewonderaar van Osama bin Laden, Othman al Khamis, een sympathisant van terreurorganisatie Al-Qa’ida en Tarik Chadlioui, die banden zou hebben met jihadisten in Syrië. Dit soort sprekers zou een radicaliserend effect kunnen hebben. Politici deden oproepen om de haatimams uit Nederland te weren, onder meer door het niet verstrekken van visums aan de imams.

Maandag liet de gemeente Rijswijk nog weten nog geen beslissing te hebben genomen over of het ‘imamgala’ door mocht gaan.

Openbare orde

De gemeente Rijswijk geeft aan bezorgd te zijn over de ophef die is ontstaat over het gala. Volgens het gemeentebestuur kan volgens de wet een evenement alleen worden verboden wanneer de openbare orde of veiligheid in het geding is. Volgens de gemeente is er geen bewijs dat er op 8 maart ‘strafbare uitspraken’ worden gedaan.

Volgens de gemeente hebben de burgemeester, politie, en Openbaar Ministerie maandagavond een ‘indringend, open en transparant gesprek’ gehad met het bestuur van Stichting Romahaa, die het imam-event organiseert. De Stichting zelf zegt dat het evenement wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor armen, gehandicapten en kinderen in Marokko, Syrië en Tunesië.

Dinsdagavond is er een nieuw overleg gepland in dezelfde samenstelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.