politiek

Spanje en Portugal klagen bij Brussel na beschuldiging Tsipras

Door Elif Isitman - 02 maart 2015

Spanje en Portugal hebben een officiële klacht ingediend bij de Europese Commissie over Griekenland. De Griekse premier Alexis Tsipras beschuldigde de twee landen afgelopen weekend van een samenzwering tegen Griekenland.

De uitspraak is Spanje en Portugal in het verkeerde keelgat geschoten. De landen hebben de Europese Commissie gevraagd te reageren op de uitspraak van Tsipras. De Europese Commissie liet maandag in een reactie weten contact te hebben met de landen om de plooien weer glad te strijken.

Sabotage

‘Wat voor ons van belang is, is er zeker van te zijn dat de gemaakte afspraken nagekomen worden,’ zei een woordvoerder van de Europese Commissie. Ze doelt hiermee op het verlenging van het Griekse steunprogramma, mits het land zich aan de afgesproken bezuinigingen en hervormingen houdt.

Tsipras beschuldigde Spanje en Portugal ervan de Griekse regering tegen te werken bij de onderhandelingen over een verlenging van de steun vanwege ‘politieke redenen’. Volgens Tsipras zouden Madrid en Lissabon daarmee willen voorkomen dat er ook een linkse wind gaat waaien in hun landen. ‘We vonden oppositie bij de Spaanse en Portugese regeringen die, om overduidelijke politieke redenen, de onderhandelingen wilden saboteren,’ aldus Tsipras tijdens een vergadering van Syriza in Athene afgelopen zaterdag.

De Spaanse beweging Podemos, die volgens een peiling begin februari de tweede partij van Spanje zou zijn bij de verkiezingen, wordt gezien als een zusterpartij van de Griekse Syriza-partij van Tsipras. Tsipras en Pablo Iglesias, de leider van de Podemos-beweging, zijn bondgenoten en goede vrienden. De Spaanse verkiezingen worden eind dit jaar gehouden.’

Belofte

De Spaanse centrumrechtse premier Mariano Rajoy haalde na de uitspraken flink uit naar Tsipras: ‘Wij zijn niet verantwoordelijk voor de frustratie die bij Grieks radicaal links wordt gegenereerd omdat ze een belofte hebben gemaakt die ze duidelijk niet kunnen nakomen.’

Hij wees Griekenland er zondag op dat ook zijn land ‘miljarden euro’s heeft overgemaakt’ om het land te helpen en vroeg het land wederom om de gemaakte afspraken na te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.