politiek

Links wil kracht bundelen tegen ‘grootkapitaal’

Door Servaas van der Laan - 10 april 2015

Kopstukken van de PvdA en GroenLinks roepen op tot een verdergaande samenwerking. Samen moeten de partijen de strijd aangaan ‘tegen het grootkapitaal’.

‘De linkse partijen moeten gaan samenwerken. Laten we alle kinnesinne opzijzetten en de krachten bundelen tegen het grootkapitaal,’ zegt PvdA-voorzitter vrijdag in NRC Handelsblad.

Noodzaak

Spekman is niet de enige die publiekelijk flirt met het idee van een grote linkse samenwerking. ‘Ik zie PvdA en GroenLinks steeds dichter bij elkaar komen. Er is een noodzaak elkaar te vinden,’ zegt GroenLinks-prominent Maarten van Poelgeest.

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema vindt ‘een linkse stemverbinding bij de volgende verkiezingen toch wel het minste’. En gezien de verliezen van met name de PvdA lijkt een samenwerking ook wel bittere noodzaak te zijn. Naar schatting houden de linkse partijen bij de volgende verkiezingen nog maar 45 zetels over van de 55 die zij normaal gesproken halen. ‘Als we als progressieve partijen zo versnipperd blijven, sterven we in schoonheid,’ zegt PvdA-wethouder in Eindhoven Staf Depla. ‘Links moet een gemeenschappelijke agenda vormen’. Volgens PvdA-Kamerlid Mei Li Vos ‘verspillen de linkse partijen te veel tijd met het elkaar bestrijden op details’.

Samenwerken

De wetenschappelijke tijdschriften van PvdA en GroenLinks komen deze maand met een gezamenlijk nummer over linkse samenwerking. En in het Amsterdamse debatcentrum De Balie gaan linkse politici binnenkort met elkaar in debat over ‘de toekomst van links’.

Hoe de partijen gaan samenwerken, is niet duidelijk. Maar vermoedelijk zullen ze elkaar veel meer gaan steunen op thema’s als energie, werk en verdeling van rijkdom. Maar voorlopig lijken alleen nog PvdA en GroenLinks tot samenwerking bereid. D66 is te veel naar rechts opgeschoven en SP weigert voorlopig mee te doen met de linkse flirtpartij.

Ineffectief

Halsema vindt de onmin onder linkse partijen verspilde kogels. ‘Het is onverteerbaar dat linkse partijen permanent met elkaar in concurrentie zijn. Als de PvdA wint, komen de zetels altijd van andere linkse partijen. Dat is ineffectief, weinig geloofwaardig en machtsstrategisch heel dom.’

Volgens Halsema kan links alleen een blok vormen als de PvdA ‘de drift’ naar de macht weet te beheersen.
Komt er in de toekomst dan één grote linkse partij die het gaat opnemen tegen rechts? Die dagdroom durft alleen Mei Li Vos openlijk uit te spreken. ‘Een fusie is een heel normale ontwikkeling in de Nederlandse politiek.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.