Eric Vrijsen

Aftreden Verdaas maakt fout Samsom niet goed

Door Eric Vrijsen - 19 december 2012

Het handelen van Rutte als formateur en Samsom als PvdA-leider bij de aanstelling van staatssecretaris Co Verdaas was zeer onzorgvuldig. Van doorvragen over gevoelige kwesties was geen sprake

Het begin van het kabinet Rutte II is stroef, struikelend en strompelend. Na één maand plus één dag is de eerste bewindsman al afgetreden.

Co Verdaas (PvdA) stapte gisteren op als staatssecretaris van Economische Zaken. Hij was daartoe gedwongen door VVD-premier Mark Rutte en PvdA-fractieleider Diederik Samsom.

Dienstauto

Verdaas liet zich in zijn vorige functie van Gedeputeerde in de provincie Gelderland per dienstauto naar zijn feitelijke woonplaats Zwolle op en neer rijden.

Intussen woonde hij zogenaamd in Nijmegen en declareerde hij ook volop woon-werkkilometers alsof hij een eigen auto gebruikte. Dit heet valsheid in geschrifte en dan kun je als staatssecretaris echt niet verder.

Duimschroeven

Het pleit voor Samsom dat hij afgelopen week in de achterkamertjes Verdaas de duimschroeven aandraaide.

Maar daarmee maakt Samsom zijn eerdere fout niet goed. Hij had Verdaas nooit mogen voordragen als bewindsman, want de affaire was bekend. Allerlei kranten publiceerden al sinds oktober 2011 over de woon-werkstrapatsen van Verdaas.

Samsom moet hebben geweten van het gesjoemel.

Terloops

Toen Verdaas een sollicitatiegesprek voerde met formateur Rutte, stelde de laatste de kwestie terloops aan de orde. Verdaas zei dat de zaak in Gelderland was afgedaan. Daarmee nam Rutte gretig genoegen. Doorvragen, ho maar.

In het Kamerdebat van gisteren zei Samsom plechtig dat hij voor zijn deel van de fouten ‘verantwoording aflegde’. Maar dat had verder geen consequenties. Rutte verzekerde dat hij ‘had doorgevraagd op het feitencomplex wat er lag, niet wat er niet lag’. In gewone mensentaal: de minister-president voerde als een onnozele hals sollicitatiegesprekken met nieuwe bewindslieden.

SP-leider Emile Roemer versprak zich. Hij had het over ex-staatssecretaris Verdwaas. Dat was een adequate samenvatting van het treurspel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.