Paul Lieben

Politicus van het jaar? Eens in de vier jaar graag!

Door Paul Lieben - 18 december 2012

Diederik Samsom is politicus van het jaar. Volgens de Haagse pers althans. Wat een sneu volk zijn wij dan. Want wat zijn de wapenfeiten van de PvdA’er? Hij maakte de sociaaldemocraten weer eens groter dan verwacht en naaide Mark Rutte effectief in het pak.

Dat laatste kan natuurlijk ook iets zeggen over de kwaliteiten van Rutte. Dat eerste over de hoeveelheid zwevende kiezers die maar blijft toenemen.

De twee voorgaande jaren viel deze titel in handen van dezelfde Mark Rutte. Rutte die nu zo door de mand is gevallen, voor de vakken geloofwaardigheid en onderhandelen. De titel is dus geen garantie voor succes. Rutte is dit jaar toch nog derde geworden. Dan lijkt de spoeling wel erg dun. Eigenlijk is het teveel van het goede om elk jaar een politicus van het jaar aan te wijzen in Nederland.

Laatste cent

Doe dat gewoon eens in de vier jaar, dat is meer dan genoeg en pas dan kunnen invloed en effectiviteit op waarde geschat worden. Wat ik ook wel vreemd vindt; Jan Kees de Jager is nummer twee. Dat is de man die ons plechtig beloofde dat al ons geld naar Griekenland tot de laatste cent terug zou komen.

Zijn opvolger, Jeroen Dijsselbloem, wist niet hoe snel hij deze belofte moest inslikken. Er kon nog geen sorry vanaf van de ook in Brussel immer goedgehumeurde De Jager.

Thatcher

Over het terugkomen van geld gesproken; ik hoor in deze uitspraak een echo. ‘I want my money back’. Van wie was die uitspraak ook weer? Oh ja, van Margaret Tatcher.

Geen idee of zij ooit een prijs heeft gewonnen van de Britse parlementaire pers. Maar een winnaar was zij, voor het Britse volk. Ook in uitwedstrijden. Ook in Brussel. Dat zijn de overwinningen die werkelijk tellen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.