Eric Vrijsen

VVD’er Frans Weekers valt weinig te verwijten

Door Eric Vrijsen - 18 december 2012

De VVD zit in de hoek waar de klappen vallen. Vandaag roept de Tweede Kamer staatssecretaris van Financiën Frans Weekers op het matje om het verwijt van corruptie kracht bij te zetten. De bewindsman heeft de schijn tegen, maar feitelijk valt hem weinig te verwijten.

Het vooroordeel wil dat Limburgse politici in een geur van belangenverstrengeling zaakjes bedisselen. Wie de provinciale politiek kent, ziet vooral onderlinge tegenstellingen.

Akkefietje

Zo had de Roermondse oud-VVD-wethouder Jos van Rey tijdens de laatste verkiezingscampagne nog een meningsverschil met de Venlose VVD-kandidaat Mark Verheijen.
Om Verheijen te plagen, wilde Van Rey dat er langs de A73 bij Roermond een billboard kwam met een enorme foto van een andere Limburgse VVD’er, die hoog op de VVD-lijst stond: Frans Weekers.

Campagnemedewerker

Van Rey belde Weekers, die niet meer deed dan hem het telefoonnummer geven van een campagnemedewerker.
Tegen Van Rey loopt een justitieel onderzoek, maar wat hem precies wordt verweten is onduidelijk. Hij is inmiddels afgetreden en nu wordt allerwege gesuggereerd dat hij de patroon is van Weekers.

Geritseld

Onzinnig. Een billboard plaatsen valt onder de vrijheid van meningsuiting. Daar is niks mis mee. Gesuggereerd wordt ook dat Weekers een tegenprestatie leverde. Hij zou een belastingkwestie van Van Rey hebben geritseld.
Feitelijk heeft Weekers alleen maar een brief van Van Rey doorgegeven aan een van zijn ambtenaren.

Rijksdiensten

Ook zou Weekers tegen ambtelijke adviezen in, een belastingkantoor in Roermond hebben gehandhaafd. Maar de vestiging van rijksdiensten ligt in handen van Binnenlandse Zaken. Daar kan Weekers zich niet persoonlijk hebben laten gelden.
Onhandig is het allemaal wel, maar corrupt? Weekers zit desondanks in een lastig parket. Het is lastig om je te verdedigen tegen suggestieve oppositie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.