Eric Vrijsen

Bijkluskampioen Jan Franssen kostte de belastingbetaler meer dan Co Verdaas

Door Eric Vrijsen - 12 januari 2013

Schnabbelkoning Jan Franssen (VVD) heeft de Nederlandse belastingbetaler meer geld gekost dan krabbelaar Co Verdaas (PvdA). Toch lijkt het erop dat hij met applaus afnokt

Jan Franssen (VVD) is bijkluskampioen onder de Commissarissen der Koningin. Bovenop zijn salaris van 185 mille, schnabbelt hij anderhalve ton per jaar bij elkaar. Gewoon onder kantoortijd. En per dienstauto er naar toe.

Belastingnadeel

De fiscale bijtelling op die dienstauto is ongunstig, maar in onderhandelingen met zijn ondergeschikten trof Franssen een zogenaamde ‘brutering’. Dit is extra salaris om het belastingnadeel weg te werken.

Daardoor zit Franssen  – nog afgezien van zijn commerciële neveninkomsten – boven het Commissarissensalaris van 185 mille en zelfs boven de Balkenendenorm.

Handelen

Tegenwoordig moeten politieke ambtsdragers de helft van hun neveninkomsten inleveren. Een normaal mens zou zeggen: alles inleveren, want ze verdienen die extra’s gewoon onder werktijd.

Er zijn collega’s van Franssen die precies zo denken en er naar handelen. Hun neveninkomsten vloeien gewoon in de provincie- of gemeentekas. Franssen echter, trad in 2000 aan en valt buiten de regeling die het kabinet in 2011 oplegde.

Weekenden

Maar de weerzin groeide. Provinciale Staten deden vorig jaar moeilijk over de herbenoeming van een bijklusser. Ze ergerden zich ook aan het dienstautogebruik. In de weekenden liet Franssen zich op en neer naar zijn tweede huis in Zwolle vervoeren.

De chauffeurs moesten per trein tussen Den Haag en Zwolle pendelen, want op zaterdag en zondag wilde de commissaris zelf rijden.

Franssen beloofde beterschap en werd toch herbenoemd. Maar deze week kondigde hij aan binnenkort te vertrekken. Die mededeling kwam aan het eind van zijn Nieuwjaarsspeech. Iedereen begint dan te klappen, zodat de indruk ontstond dat hij met applaus afnokt.

Flatje

Maar als je het vergelijkt met die andere provinciebestuurder met een huis in Zwolle, dan wringt het. Co Verdaas was PvdA-gedeputeerde in Gelderland, had pro forma een flatje in Nijmegen en liet zich stiekem per dienstauto van Arnhem naar Zwolle brengen.

Omdat hij ook nog met de declaraties rotzooide, ontstond ophef en – na een promotie tot staatssecretaris voor Landbouw – moest Verdaas, besmeurd met pek en veren, de politiek verlaten.

Bij Verdaas ging het – ook – om het vermoeden van fraude. Franssen heeft achter de schermen allerlei luxe-regelingen voor zichzelf geschapen. Maar als je er een goede boekhouder op loslaat, zal blijken dat krabbelaar Verdaas de belastingbetaler minder heeft gekost dan schnabbelkoning Franssen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.