Arthur van Leeuwen

Europese zwarte lijst artsen: een terechte oproep

Door Arthur van Leeuwen - 07 januari 2013

Minister Schippers wil geschorste artsen als Jansen Steur op een Europese zwarte lijst. Dat plan ligt er al, maar het komt er nog altijd niet van

Neuroloog Ernst Jansen Steur mag wegens medische missers in Medisch Spectrum Twente zijn beroep in Nederland niet meer uitoefenen, en nu bleek afgelopen week dat hij toch weer aan het werk was in het Duitse Heilbronn. Daar is hij na enig gesputter van de ziekenhuisdirectie alsnog ontslagen, maar de vraag ligt voor de hand: waarom geldt zo’n verbod niet meteen voor de hele Europese Unie?

Halve afspraken

Minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid pleit terecht voor een Europese zwarte lijst van uitgeschreven of veroordeelde artsen. In het Europarlement en bij de Europese Commissie is al jaren discussie over een zwarte lijst, maar veel verder dan voornemens en halve afspraken over ‘waarschuwingssystemen’ komt het niet.

Zelf zorgde Schippers er in haar vorige ambtsperiode voor dat namen van geschorste artsen voortaan openbaar zijn. Daarmee heeft ze dus recht van spreken. Tegelijkertijd blijkt het erg lastig om al die nationale rechtssystemen, privacykwesties, beroepseisen, registraties en sanctiemogelijkheden op elkaar af te stemmen.

Brussel

Maar fout is fout, geschorst is geschorst, veroordeeld is veroordeeld. De Duitse kliniek was op de hoogte, de directie ging haar eigen goddelijke gang – en daartegen hadden patienten moeten worden beschermd.

Je zou zeggen: kunnen ze daar in Brussel eindelijk iets doen waar alle Europeanen baat bij hebben, en dan gebeurt het niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.