Eric Vrijsen

Jihadisten profiteren van miljoenen euro’s Nederlands belastinggeld

Door Eric Vrijsen - 19 januari 2013

Niemand in Den Haag wilde zien dat het geliefde ‘partnerland’ Mali gevestigd was op een politieke vulkaan vol gangster-jihadisten.

Vorig jaar stuurde de Nederlandse staat 37.790.000 euro naar Mali. Daarnaast kregen ICCO, Oxfam-Novib, het Nederlandse Rode Kruis en andere ‘usual suspects’ van de particuliere ontwikkelingssamenwerking ruime bedragen om ‘in alliantie met hun Malinese partners’ projecten uit te voeren.

Sharia

In een deel van Mali gold ook toen al de sharia, maar dat leek niemand in Den Haag te deren. Eind 2011 kwam president Amadou Toumani Touré in zijn witte gewaad naar Nederland om de complimenten in ontvangst te nemen voor de democratische stabiliteit van zijn land, de parel in de kroon van de Sahel. Koningin Beatrix bood hem een galadiner aan. Prinses Máxima ontving hem op De Horsten voor een gesprek over microfinanciering. En niemand wilde zien dat het geliefde ‘partnerland’ gevestigd was op een politieke vulkaan vol gangster-jihadisten.

President Touré werd een paar weken na zijn trip naar Nederland afgezet door ontevreden militairen. Een nieuwe, incapabele regering trad aan en de chaos verergerde. De islamitische extremisten profiteerden en veroverden de helft van het land.

Ploumen

Voor Nederland bleef Mali een van de vijftien favoriete hulpbestemmingen. Vorige maand haastte PvdA-minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zich naar Mali. Ze voerde gewichtige gesprekken met enkele Malinese ministers, maar die werden nog diezelfde week uit hun functie verdreven bij een nieuwe staatsgreep. Ploumen reageerde schattig: ‘Ik ben heel bezorgd.’

Vaak wordt beweerd dat ontwikkelingshulp niet bijdraagt aan welvaartsgroei. Dat de ‘donor darlings’, zoals Mali, vastliggen aan het hulpinfuus, waardoor elk economisch initiatief wegkwijnt in bureaucratie. Dat is inderdaad ten hemel schreiend en Mali is nu een van de voorbeelden.

VVD en GroenLinks

Deze week kwam in de Tweede Kamer een heel ander gevolg van de hulp ter sprake. Wat had het met Nederland gedaan om elk jaar pakweg 60 miljoen euro uit te strooien over Mali en dat een paar decennia achter elkaar? VVD-Kamerlid Han ten Broeke stelde vast dat Nederland ondanks alles was blijven geloven in een democratisch sprookje.

GroenLinks-leider Bram van Ojink bekende ruiterlijk dat hij het dit keer roerend eens was met de VVD: ‘We zitten daar al 40 jaar. Hoe kan het dat we niks zagen aankomen?’

Andere Kamerleden grijnsden: ‘De VVD sluit zich aan bij het standpunt van GroenLinks.’ De conclusie dat vrijgevig Nederland zichzelf onderdompelde in decennialange onnozelheid? Zover durven Kamerleden niet te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.