Eric Vrijsen

Rutte moet naast eurokritische Cameron op het podium staan

Door Eric Vrijsen - 15 januari 2013

De toespraak die de Britse premier David Cameron in Nederland komt houden, is voor zijn collega Mark Rutte een ideale gelegenheid om zich als eurokritische geestverwant te manifesteren. Doet hij dit niet, dan bruuskeert hij een bondgenoot.

De Britse premier David Cameron zal vrijdag in Den Haag zijn langverwachte eurokritische speech houden. Die toespraak is uiteraard vooral gericht op het Britse electoraat. Steeds meer Britse kiezers haten de Europese instellingen, omdat ze hechten aan nationale soevereiniteit.

Cameron moet echter ook economisch realisme tonen en het bedrijfsleven te vriend houden. Daarom wil hij laten zien dat het Verenigd Koninkrijk op het Europese vasteland ook medestanders ontmoet in de weerzin tegen Brusselse bemoeizucht en sluipende federalisering.

Juist om die reden komt Cameron zijn speech in Den Haag afsteken. Een jaar geleden – toen premier Mark Rutte (VVD) nog met gedoogsteun van Geert Wilders (PVV) regeerde – was de minister-president het zó roerend eens met de ‘prime-minister’, dat Elsevier het tweetal ‘Camerutte’ doopte.

Manifesteren

Je zou dus verwachten dat Rutte de gelegenheid aangrijpt om zich als geestverwant te manifesteren.

Maar toen hem vrijdag werd gevraagd of hij zou plaatsnemen op Camerons podium, zei Rutte dat hij daar niet over piekerde.

Cameron was welkom om ergens in Nederland zijn praatje te houden, maar Rutte zou dit platform mijden. Hij beschreef het als een interne zaak van de Britten, misschien zelfs een twist in de Conservatieve partij.

Vreemde opstelling. Is hij vergeten dat Cameron hem afgelopen zomer te hulp schoot met een adequaat betoog tijdens het VVD-verkiezingscongres? Staat het Rutte niet meer bij hoe Nederland in het verleden altijd aanklampte bij Engeland, omdat anders Frankrijk en Duitsland de baas spelen in Europa?

Veranderen

Rutte zegt Brussel te willen veranderen. Maar in de kwestie of Cameron de Britten in 2018 een referendum over Europa aanbiedt, wil hij zich niet mengen.

Rutte redeneert veel te formalistisch en gemakzuchtig. De toespraak van Cameron biedt hem een uitgelezen kans om Brussel onder druk te zetten in de strijd voor het behoud van nationale soevereiniteit. Dat raakt het Nederlands belang en het VVD-belang.

Kompaan

Rutte hoeft echt niet alle formuleringen van Cameron te omarmen, maar moet wel partij durven kiezen. Als Rutte wegblijft bij de lezing, bruuskeert hij zijn Britse kompaan en mist hij een instrument om het Europese federalisme in te tomen. Dan is het uit met Camerutte.

Rutte doet er goed aan om vandaag nog 10 Downing Street te bellen om te vragen of hij heel alstublieft als gastheer mag optreden bij Camerons belangwekkende speech.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.