Carla Joosten

Eindelijk breekt het realisme door in het debat over Europa

Door Carla Joosten - 05 februari 2013

Dat ook CDA-leider Sybrand Buma pleit voor beperking van de Brusselse bevoegdheden, duidt op groeiende consensus in de Tweede Kamer over het takenpakket van de Europese Unie. Het wordt nog een flinke klus om de Europese regels te ontrafelen.

Nu ook het CDA luid en duidelijk laat horen dat er bevoegdheden van ‘Brussel’ terug kunnen naar de nationale overheden, is er in elk geval in Nederland breed draagvlak voor een ander Europa.

In het Regeerakkoord spraken VVD en PvdA immers al af dat taken weer naar de nationale overheden moeten.

Het kabinet is bezig met een inventarisatie van de mogelijkheden en stuurt die voor de zomer naar de Tweede Kamer, zo beloofde minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken.

Opmerkelijk

Het CDA duurt dit, blijkens de uitlatingen van fractieleider Sybrand Buma, te lang. De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de toespraak waarin de Britse premier David Cameron vorige maand pleitte voor een ‘slanke Europese Unie’.

De nieuwe koers van het CDA is opmerkelijk, de partij heeft zich tot op heden vooral ingespannen voor europeanisering van het economische en begrotingsbeleid, om de euro te redden.

De gewijzigde opstelling van de partij duidt op groeiende consensus in de Kamer over herbezinning op de taken van de Europese Unie. Dat is toe te juichen.

Weggegooid geld

De Europese samenwerking is uit de klauwen gelopen. Er is overbodige bemoeienis en bureaucratie, en van gemaakte afspraken komt in de praktijk te vaak niets terecht. Subsidies zijn vaak weggegooid geld en regels in de praktijk onuitvoerbaar.

Het wordt nog een klus om het in jaren gegroeide stelsel van Europees beleid en regelgeving te ontrafelen. Dat blijkt wel uit het lijstje waarmee CDA-leider Sybrand Buma op de proppen komt. Het heeft iets willekeurigs, al is het altijd nog beter dan de opstelling van de ‘vergezichten’ mijdende premier Mark Rutte (VVD).

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.