Syp Wynia

Hè, hè, de VVD van Mark Rutte komt weer bij zinnen

Door Syp Wynia - 27 februari 2013

Om aan Brusselse eisen te voldoen, werden belastingen verhoogd, wat er toe leidde dat de staat een nog groter miljardengat opliep. Gelukkig wordt de kwaal niet nog eens verergerd door overhaaste, extra lastenverzwaringen.

De VVD is door de bocht. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra mocht de boodschap brengen, maar in feite is het een mededeling van partijleider en premier Mark Rutte: er valt een miljardengat in de begroting, maar er komen dit jaar geen extra lastenverzwaringen om het nieuwe gat te dichten.

Daarmee valt Rutte van zijn geloof. Een jaar geleden kwamen er nieuwe verkiezingen, omdat Rutte en toenmalig coalitiepartner CDA het begrotingstekort voor dit jaar per se onder de Brusselse norm van 3 procent wilden hebben.

Misschien had de toenmalig gedoogpartner Geert Wilders ook andere redenen om af te haken, maar het breekpunt was toch Wilders’ afwijzing van de omvang van de lastenverzwaringen die VVD en CDA wilden doorvoeren om aan de Brusselse norm te voldoen.

Treurig

Nu blijkt dat de 3 procent dit jaar helemaal niet wordt gehaald, zouden Rutte en zijn nieuwe coalitiepartner PvdA eigenlijk voor een miljard of vier, vijf extra maatregelen moeten nemen. Maar dat gebeurt dus niet. Voor dit jaar is de 3 procent opgegeven, die telt pas volgend jaar weer.

Het treurige van de geschiedenis is dat het nieuwe miljardengat direct is toe te schrijven aan het beleid van Rutte en zijn kabinetten, die aan de Brusselse norm wilden voldoen.

De btw-verhoging van najaar 2012 zorgde samen met onder meer de chaotische woningmarktmaatregelen voor de extra dip in de economie die er nu voor zorgt dat het kabinet weer miljarden tekortkomt.

Verstand

Het heeft dus even geduurd, maar bij de VVD is het verstand terug. Je kunt beter in de nabije toekomst bezuinigen op de overheidsuitgaven, dan in dolle haast lasten verzwaren en zo de economie afknijpen dat de overheid in eigen voet schiet.

Of het verstand blijft zegevieren, is hoogst onzeker. Het zou het beste zijn als het kabinet zich nu zou richten op het wieden in uitgaven, zoals het saneren van subsidieparadijs Nederland en het intrekken van belastingverhogingen, zoals die voor het bouwen van heilloze windparken.

Maar daarvoor moet ook bij coalitiepartner PvdA het verstand komen bovendrijven. De kans dat PvdA-leider Diederik Samsom op zijn beurt door de bocht gaat, moet helaas niet te hoog worden ingeschat.

Volg @sypwynia op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.