Syp Wynia

Nederland heeft de handen al jaren vol aan ongepaste inmenging door Turkije

Door Syp Wynia - 20 maart 2013

Lodewijk Asscher leert snel bij. Als vicepremier is hij hard over de Turkse bemoeienis met een Nederlands pleegkind. Als PvdA-wethouder van Amsterdam subsidieerde hij nog de Turkse inmenging in Nederland.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) wordt bekritiseerd, omdat hij naar aanleiding van de affaire-Yunus bemoeienis van een ‘vreemde mogendheid’ met pleegkinderen in Nederland ‘ongepast’ en ‘aanmatigend’ noemde.

Die kritiek is niet onbegrijpelijk, omdat de Turkse regering zich nog niet heeft uitgelaten over het 9-jarige pleegkind Yunus, dat bij lesbische pleegouders woont. Asscher kan ook moeilijk kritiek hebben op de Turkse overheid vanwege berichten in Turkse media.

Ook kan de Turkse overheid niet verantwoordelijk worden gehouden voor Turkse parlementariërs die campagne voeren tegen pleegzorg voor Turkse kinderen in het buitenland, al wordt die campagne geleid door een partijgenoot van de Turkse premier Tayyip Erdogan.

Preciezer

Maar Asscher heeft volkomen gelijk, als hij mocht doelen op wat wel degelijk een Turkse regeringscampagne is, te weten die van vice-premier Bekir Bozdag, verantwoordelijk voor ‘Turken in het buitenland’. Bozdag wil kinderen van Turkse origine terugbrengen bij hun biologische ouders of tenminste laten verhuizen naar pleegouders die wel de instemming van de Turkse biologische ouders hebben. Bozdag dreigt landen als Nederland voor het Europese Hof in Straatsburg te dagen. Het was wel zo verstandig geweest, als Asscher zich preciezer had uitgedrukt.

Aanmatigend

Bij alle opwinding over Yunus kan licht worden vergeten, dat Turkije zich al tientallen jaren ongepast en aanmatigend bemoeit met de Turken in Nederland. Turkse Nederlanders, ook als ze de Nederlandse nationaliteit hebben, moeten in Turkije dienstplicht vervullen en trouw zweren aan de Turkse staat.

De Nederlandse overheid werkte daar zelfs aan mee, door Turks-Nederlandse militairen geld te lenen om hun dienstplicht gedeeltelijk af te kopen. Via de ruim 140 Turkse staatsmoskeeën in Nederland wordt vanuit Ankara ook permanent invloed uitgeoefend op wat Turken in Nederland moeten voelen, vinden, denken of doen, tot aan stemadviezen toe.

Subsidie

Nederland laat dat allemaal toe. De Turkse lange arm wordt zelfs gesubsidieerd, zoals in Amsterdam-Oost, waar een Turkse staatsmoskee een ruime subsidie krijgt van de gemeente Amsterdam.

Die subsidie kwam er met instemming van de toenmalige wethouder van Financiën van Amsterdam. Dat was Lodewijk Asscher, dezelfde die zich nu zo hard uitlaat over de Turkse inmenging in Nederland.
Volg @sypwynia op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.