Eric Vrijsen

Njet van Pechtold bespoedigt juist opkomst van een komiek als Beppe Grillo

Door Eric Vrijsen - 07 maart 2013

D66-leider Alexander Pechtold waarschuwt voor de opkomst van een radicale komiek als Beppe Grillo in Nederland. Maar met zijn stuurse gedrag richting kabinet-Rutte II werkt hij juist mee aan een podium voor een Nederlandse Grillo.

D66-leider Alexander Pechtold bedankt ervoor. Hij gaat niet samenwonen met het kabinet. ‘Ik mag alleen het behang uitkiezen,’ zegt hij deze week in Elsevier.

Het zijn niet zozeer inhoudelijke bezwaren tegen bezuinigingen en hervormingen die hem drijven. Pechtold wil juist méér dan het kabinet. Hij werkt om politieke redenen niet mee.

Ketelmuziek

Het kabinet beschouwt Pechtolds bezwaren als ketelmuziek. Alsof hij tegenspartelt om een betere deal te krijgen. In het interview maakt Pechtold duidelijk dat het anders ligt. Hij wil niet aanklampen bij een coalitie die zoveel zigzagt, dat de kiezers het vertrouwen verliezen.

Als Pechtold er zo over denkt, dan zullen CDA en GroenLinks Rutte II ook niet te hulp snellen. Valt Nederland nog wel te regeren?

Blokkeren

De meeste VVD-kiezers stemden op 12 september op Mark Rutte om Diederik Samsom buiten te houden. Het grootste deel van de PvdA-kiezers gaf zijn stem aan Samsom om Rutte te blokkeren.

Na de verkiezingen bekokstoofden ze vlug een kabinet en bruskeerden dus de burgers die in goed vertrouwen op hen hadden gestemd. Dat kan, want er zijn in Nederland geen premierverkiezingen. Maar het kabinet mist daarmee al bij voorbaat het mandaat van de kiezer.

Onverstandig

Rutte en Samsom hebben bovendien allebei vier verkiezingsbeloften verbroken. Rutte steunde tóch de Grieken; morrelde aan de hypotheekrente, vergat de koopkrachtverbetering van 1.000 euro voor werkende Nederlanders en overschrijdt nu zijn heilige 3 procent begrotingsnorm.

Samsom slikt alles wat hij eerder onverstandig noemde: de btw-verhoging, de nullijn voor ambtenaren, de Europese begrotingsdiscipline en de WW-versoepeling.

In de peilingen zijn VVD en PvdA allebei op weg naar een halvering. Waar gaan al die ontevreden kiezers straks naartoe? Henk Krol met zijn 50Plus is als vluchtheuvel te beperkt. Pechtold voorspelt een komeetachtige nieuwkomer, zoals Beppe Grillo.

Afzeikpartij

Stel dat Youp van ’t Hek een afzeikpartij begint, dan mag hij misschien niet de premier leveren, maar hij krijgt genoeg stemmen om mee te spelen in een volgende kabinetsformatie.

Pechtold wil niet wedden op het verliezende VVD/PvdA-paard. Begrijpelijk. Maar daarmee bespoedigt hij het door hem geschetste rampscenario: de voortijdige val van het kabinet; vervroegde verkiezingen en de opkomst van een komiek als Grillo.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.