Syp Wynia

Ploumen goochelt met stokoude begrippen voor behoud ontwikkelingsmiljarden

Door Syp Wynia - 04 maart 2013

Minister Lilianne Ploumen (PvdA) lijkt te zeggen dat Nederland kan ophouden met het sturen van belastinggeld naar Afrika. Niets is minder waar.

PvdA-minister Lilianne Ploumen voorziet dat de term ‘ontwikkelingshulp’ zal verdwijnen. Ploumen ziet het als een ‘gedateerd’ begrip uit de jaren zestig. ‘In de toekomst zal het meer gaan om internationale samenwerking. Dit is een combinatie van handel, investeringen én hulp.’

Het baarde afgelopen weekeinde nogal opzien. Een PvdA-minister van ontwikkelingshulp die de opdracht heeft om – op papier althans – nog eens 1 miljard euro te bezuinigen op ontwikkelingshulp en dat ‘pijnlijk’ vindt, maar tegelijkertijd voorziet dat de hulp zoals we die kennen, gaat verdwijnen.

Te vroeg gejuicht

Maar wie denkt dat Nederland nu wel kan stoppen met het jaarlijks overmaken van miljarden aan Afrikaanse landen, aan hulpclubs en aan instellingen van de Verenigde Naties heeft te vroeg gejuicht. Ploumen wil namelijk alleen een nieuwe ‘definitie’.

Grappig genoeg bestaat die nieuwe definitie al veertig jaar. Toen ramde de hulplobby – waarvan Ploumen jarenlang deel uitmaakte – er bij de bevolking ook al in dat de Nederlandse miljardenstroom geen ‘ontwikkelingshulp’ is, maar ‘ontwikkelingssamenwerking’, dan wel ‘internationale samenwerking’.

Ook toen al had dat gehussel met begrippen tot doel om gemor onder de Nederlandse bevolking te sussen.

Oude middelen

Ploumen grijpt dus naar oude middelen om de weerstand tegen het afromen van de Nederlandse economie ten gunste van corrupte en vaak dictatoriaal geleide landen in te dammen. Ze stelt helemaal niet voor om een einde te maken aan de kostbare, zelden succesvolle en vaak desastreus uitgepakte stroom van Nederlands belastinggeld. Ze pleit alleen voor nieuwe termen – die allang bestaan.

Wie werkelijk vindt dat ontwikkelingshulp gedateerd is, zegt eigenlijk dat die altijd al meer op gevoel dan op ratio gebaseerd was. De conclusie zou dan ook moeten zijn: meteen mee ophouden.

Maar die conclusie trekt Ploumen niet. Ze maakt ogenschijnlijk een terugtrekkende beweging, maar is alleen maar op zoek naar nieuw klinkende, eigenlijk stokoude begrippen om geldverslindend en ondeugdelijk beleid te kunnen voortzetten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.