Eric Vrijsen

Domme bezuinigingen op AIVD exemplarisch voor onmachtig kabinet

Door Eric Vrijsen - 24 april 2013

Als een uitgedunde AIVD straks een aanslag niet kan voorkomen, is de maatschappelijke schade veel groter dan de voorgenomen bezuiniging. Iedereen snapt dat de economie baat heeft bij veiligheid en bescherming.

Het budget van de geheime dienst ging de afgelopen jaren vier keer over de kop. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mocht ruim tien jaar geleden amper 50 miljoen uitgeven, maar spendeert nu ruim 200 miljoen.

Staatsveiligheid

De omstandigheden waren er ook naar: twee politieke moorden en de voortdurende dreiging van terrorisme. Die gevaren zijn niet weg. Hooguit zijn veel Nederlanders daarover iets nuchterder gaan denken.

Het kabinet laat de AIVD nu afslanken. Eenderde van het budget gaat eraf, al krijgt de dienst vijf jaar om aan dat lagere bedrag te wennen. PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk noemt de bezuinigingen ‘pijnlijk’. Dreigend zei hij: ‘Dit raakt de staatsveiligheid.’

Hij trok een terechte vergelijking met het ministerie van Defensie, dat nog veel forser wordt uitgekleed.

Enkelbandje

Wat is dat toch met het kabinet-Rutte II? Ministers zijn onmachtig te bezuinigen op allerlei uitgaven, maar snijden wel drastisch in uitgerekend de klassieke taken van de overheid. Het leger saneert, de geheime dienst vermagert en gevangenen worden naar huis gestuurd met een enkelbandje.

Intussen blijft de staat voor allerlei zaken subsidies uitdelen, want ja: het Centraal Planbureau rekent voor dat je zo de economie stimuleert.

Iedereen snapt dat de economie ook baat heeft bij veiligheid en bescherming tegen buitenlandse en binnenlandse gevaren. Maar dat valt niet in cijfers uit te drukken, en dus haalt het kabinet de schouders op.

Te laat

Elke dorpsburgemeester beseft: ik kan op allerlei dingen besparen, maar nooit op het onderhoud van de brandweerauto’s, want op een dag hebben we ze keihard nodig. Het kabinet redeneert: hoe vaak rijden die rode krengen nu eigenlijk uit? Het mes erin.

Plasterk schrikt van deze benadering. Want als een uitgedunde AIVD straks een aanslag niet kan voorkomen, is de maatschappelijke schade veel groter dan deze bezuiniging.

Tikkeltje te laat, amigo. Als Plasterk werkelijk vindt wat hij nu zegt, dan had hij het Regeerakkoord niet moeten ondertekenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.