Philip Willems

Kwalijk dat vakbonden opnieuw belangrijke bezuiniging om zeep helpen

Door Philip Willems - 25 april 2013

Het slappe Regeeraakkoord en de onwil van de vakbonden om er invulling aan te geven, leiden ertoe dat de escalatie van zorgkosten nog lang een thema zal blijven.

Met het woensdag gesloten zorgakkoord – tussen de overheid, werkgevers en de werknemers ditmaal – sneuvelde opnieuw een belangrijke bezuiniging uit het Regeerakkoord. Dat is wrang.

In dat Regeerakkoord namelijk werd toch al niet echt bezuinigd op de totaal uit de hand lopende zorgkosten. De stijging van de zorgkosten (90 miljard euro in 2011) werd in de oorspronkelijke, inmiddels afgezwakte, regeringsplannen enkel afgeremd.

Echte zorg

De vakbonden verzetten zich de afgelopen dagen vooral tegen de bezuinigingen op de huishoudelijke zorg van ouderen. FNV Abvakabo ageerde tegen de plannen die 110.000 werknemers in de thuishulp hun baan zouden kosten.

VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid had die bezuiniging op hulp (voor een bedrag van 1,1 miljard euro) juist op de agenda gezet om echte zorg voor ouderen (totaal: 16 miljard euro) betaalbaar te houden. Zou het niet logisch zijn, zei Schippers terecht, als kinderen ook eens de ramen van hun ouderen zouden lappen?

Radicale vakbond

Onder druk van de bonden wordt de bezuiniging min of meer gehalveerd. Gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de huishoudelijke hulp, kunnen voortaan rekenen op 60 procent van het huidige budget.

De totale bezuiniging, zegt Schippers, blijft echter overeind. Ze wil de bezuinigingsdoelen uit het Regeerakkoord halen via onder meer loonmatiging in de hele zorgsector. Of dat gaat lukken, is de vraag. De meest radicale bond FNV Abvakabo weigert een handtekening onder het zorgakkoord te zetten.

Escalatie

Conclusie: een nieuw akkoord, met daarin een streep door een logische bezuiniging en een hoop onzekerheid.

Schippers probeerde haar verantwoordelijkheid te nemen, maar het slappe Regeeraakkoord en de onwil van de bonden om er invulling aan te geven, leiden ertoe dat de escalatie van zorgkosten nog lang een thema zal blijven.

Volg Philip Willems op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.