Marcel Duyvestijn

Samen met Rutte de somberheid verslaan, dat zou gaaf zijn!

Door Marcel Duyvestijn - 17 april 2013

Zonder woorden geen daden. Het kabinet heeft in een zweterige ambiance bedacht: we gaan het Centraal Planbureau verslaan. Gaaf! Eigenlijk wilde de premier het spotje van de MediaMarkt dunnetjes overdoen: kopen, kopen, kopen.

De voorganger was Mark Rutte. Hij wilde diep in de camera duiken om de mensen aan te kijken. Om ze bij de schouders te pakken. Om met opgestoken duimen voor hun ogen te dansen: wees optimistisch, wees blij.

Maak mij blij!

Al dat gesomber, het is niets voor Mark. Wij zijn toch van Nederland? Van Cruijff, Rembrandt, De Ruyter en al die andere zeehelden? Wij zijn kopers. Keiharde kopers. Ga groter wonen. Koop die grotere bak. Betaal meer belastingen. Maak mij blij!

Heerlijk. Rutte is de energiekste premier die we ooit hebben gehad. ‘Hij gaat almaar door,’ verzuchtte PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher in een interview met Vrij Nederland. Hij vergeleek Rutte en Samsom met duracellkonijntjes.

Niet gewaardeerd

Mark vindt dit het gaafste dat-ie ooit heeft gedaan. En daar zit direct zijn zwakte. Toen hij met Diederik Samsom om de onderhandelingstafel zat om een nieuw kabinet in elkaar te draaien, vond hij ook alles gaaf. Daardoor vergat hij dat hij van de VVD was en dat die inkomensafhankelijke zorgpremie daar niet werd gewaardeerd.

Het Sociaal Akkoord was zelfs ‘historisch‘. Het leek niets uit te maken wat erin stond. Dat ze de rekening voor zich uitschuiven en niet aanpakken, wordt weggewoven.

Saai

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra probeerde nog te waarschuwen: we moeten straks gewoon weer bezuinigen. Maar het klonk als Statler of Waldorf uit de The Muppet Show. Ongetwijfeld dat Mark even heeft gebeld om te zeggen dat Halbe niet zo saai moest doen.

Ik zie het Mark elke dag tegen zichzelf zeggen in de spiegel. Regeren is gewoon gaaf. En akkoorden sluiten is helemaal gaaf. Met wie dan ook. En niet zo zeuren over de onuitvoerbaarheid. Over betonvorming. Over geneuzel. Het is gewoon allemaal gaaf. Punt.

Daarom ga ik vanmiddag ook iets kopen. In naam van Mark Rutte. Om samen met hem, koning van het optimisme, het CPB te verslaan. Dat zou echt heul gaaf zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.