Eric Vrijsen

Talloze ontevreden VVD-kiezers hebben geen alternatief op rechts

Door Eric Vrijsen - 15 april 2013

In de peilingen is bijna de helft van de VVD-kiezers weggelopen. De partij maakt de verkiezingsbeloftes niet waar, en is zelfs D66 links gepasseerd.

De VVD belooft de kiezers veel (lijsttrekker Mark Rutte), levert vervolgens weinig (premier Mark Rutte) en durft toch nog stoer te doen (fractieleider Halbe Zijlstra). De zigzagkoers van de VVD verloopt ongeveer als volgt.

In oktober werd de achterban getrakteerd op inkomstennivellering via zorgpremies. Toen dat niet doorging, moest de VVD de PvdA pacificeren door middel van een bezuiniging op wegenaanleg. Er was immers veel geld nodig om de mensen te steunen die werden getroffen door een verkorting van de WW.

Positief blijven!

Als gevolg van het door de vakbeweging gewonnen sociaal overleg gaat die laatste maatregel niet door. Je zou dus verwachten dat het geld tóch naar asfalt kan. Maar daarover hoor je de VVD niet meer. Nee joh, positief blijven!

Zo was er het spoedpakket van 4 miljard euro van een paar weken geleden. Vanwege de economische terugval moest extra worden bezuinigd. Bravo. Nu trekt Rutte dat weer in, met het argument dat de economie dringend vertrouwen nodig heeft. Zou kunnen, maar waarom stelt hij het dan eerst voor?

VVD-leiderschap

Zijlstra, Ruttes kroonprins, ging overigens niet mee in de euforie en zei gisteren bij Eva Jinek doodleuk dat het kabinet in augustus toch zal bezuinigen. De reactie van vakbeweging en PvdA laat zich raden: ‘Zo zijn we niet getrouwd.’

Er resteren drie mogelijkheden: de economie trekt enorm aan en de financiële sores verdwijnt even snel als de vorst van de voorbije weken (niet waarschijnlijk); Zijlstra slikt alles weer in (tamelijk onwaarschijnlijk – hij is de zoon van een Friese politieman) óf Zijlstra torpedeert in de loop van de zomer het kabinet en neemt het VVD-leiderschap van Rutte over.

Gat op rechts

In de peilingen is bijna de helft van de VVD-kiezers weggelopen. Dat hadden er veel meer kunnen zijn, maar de ontevreden VVD-aanhangers hebben geen alternatief. Zij kunnen moeilijk naar Wilders, want die is op sociaal-economisch gebied al veel eerder dan de VVD links geworden. Ze kunnen misschien naar het CDA, maar die voert een nog ongewisse koers.

Intussen is de VVD zelfs D66 links gepasseerd. Nog even en Alexander Pechtold duikt in het gat op rechts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.