Gerlof Leistra

Teeven kan zich na dossier-Dolmatov geen uitglijder meer veroorloven

17 april 2013

Dat er fouten zijn gemaakt in de zaak rond de Russische activist Dolmatov staat buiten kijf, maar Fred Teeven mag waarschijnlijk gewoon aanblijven. Hij kan zich geen nieuwe ‘uitglijder’ veroorloven.

Het dossier-Dolmatov is voor staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie volgens een partijgenoot ‘een badkuip vol bananenschillen’.

Dat er voorafgaand aan de zelfmoord van de Russische staatsburger Aleksandr Dolmatov op 17 januari in het detentiecentrum in Rotterdam veel fouten zijn gemaakt, betwist niemand. De vraag is of Teeven als politiek verantwoordelijke kan aanblijven.

Regels

In een uitermate kritisch rapport zet de Inspectie voor Veiligheid en Justitie – de onafhankelijke toezichthouder – alle fouten op een rij.

Zo is Dolmatov ten onrechte in vreemdelingenbewaring gesteld, mocht hij tegen de regels in niet zijn eigen advocaat bellen en schoot de verstrekte medische zorg tekort.

Suïcidaal

Door fouten in het ‘systeem’ waren onderdelen van het ministerie niet goed op de hoogte van de status van Dolmatov. Daarnaast hebben verpleegkundigen zijn psychische situatie verkeerd ingeschat.

Terwijl bekend was dat Dolmatov suïcidaal was, werd hij niet goed in de gaten gehouden en kreeg hij nota bene een scheermesje en een waszak met koord in zijn cel. Met dat koord heeft hij zichzelf verhangen.

Fouten

Natuurlijk kan Teeven niet anders dan erkennen dat er onder zijn verantwoordelijkheid ernstig is geblunderd. Normaal gesproken houdt een bewindsman na zo veel fouten de eer aan zichzelf en stapt op. Maar premier Mark Rutte (VVD) kan zijn vertrek op dit moment niet gebruiken: zijn kabinet staat door de economische tegenwind al genoeg onder druk.

Donderdag moet Teeven zich in de Tweede Kamer verantwoorden. De coalitiepartijen zullen hem ondanks alle fouten vermoedelijk niet laten vallen. Dat is wrang, maar zo werkt de politiek. De zwaar beschadigde Teeven kan zich geen nieuwe ‘uitglijder’ veroorloven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.