Eric Vrijsen

Wat bezielt Frits Bolkestein om zo tegen premier Mark Rutte uit te varen?

Door Eric Vrijsen - 02 april 2013

Als de VVD-mastodonten aan Mark Ruttes stoelpoten gaan zagen, lacht de erfvijand PvdA in zijn rode vuistje. Een oplevende economie is voor de premier de enige kans op overleving.

Frits Bolkestein geeft zijn verre opvolger Mark Rutte te verstaan dat hij na deze periode moet opkrassen. Bolkestein, die in de VVD meer gezag heeft dan andere oud-VVD-leiders, sprak afgelopen weekend voor de NOS-camera.

Eerder noemde Bolkestein in Elsevier Halbe Zijlstra en Edith Schippers als geschikte opvolgers voor Rutte.

Hoogst onzeker

Wat bezielt Bolkestein om zo tegen Rutte uit te varen? De VVD is hoogst onzeker tijdens het hachelijke regeringsavontuur met de PvdA. Als de mastodonten ook nog eens aan de stoelpoten van de partijleider gaan zagen, lacht erfvijand PvdA in zijn rode vuistje.

Maar Bolkestein is er de man niet naar om zijn mening te verhullen. Hij zegt gewoon waar het op staat, ook al bewijst hij Rutte daarmee geen dienst.

Grillig is de mening van Bolkestein overigens wel. In 2006 steunde hij Rita Verdonk in de strijd tegen Rutte om het leiderschap van de VVD. Later was hij supporter van Rutte, toen die Verdonk uit de partij zette.

Formatieflop

Na de gewonnen verkiezingen van 2010 en 2012 stond Bolkestein ook aan Ruttes zijde, maar sinds de formatieflop van vorig jaar zinspeelt Bolkestein op vervanging.

Hoe moet Rutte dit alles ondergaan? Het kan hem waarschijnlijk niet veel schelen. Tegen collega’s uit het kabinet die zich in een Kamerdebat nogal druk maken, zegt hij soms: ‘Jij kunt nog echt boos worden, hè?’

Overlevingskans

Grote kans dat Rutte ook met Bolkesteins woorden ontspannen omgaat. Zijn enige overlevingskans is de economie.

Zingt dit kabinet het nog even uit en trekt de groei op tijd aan, dan kan Rutte in 2017 of daaromtrent de verkiezingen winnen door net te doen of deze jarenlange martelgang was bedoeld om het land er bovenop te helpen.

Zo niet, dan geldt Bolkestein als degene die vroegtijdig Ruttes val voorspelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.