Marcel Duyvestijn

Een PvdA’er blijft uitleggen, tot er geen leden meer over zijn

Door Marcel Duyvestijn - 08 mei 2013

Hij ging het nog een keer uitleggen. Diederik Samsom, de gekwelde leider van de PvdA, zat bij Pauw & Witteman op onnavolgbare wijze het strafbaar stellen van illegaliteit te verdedigen. Hij zei ook dat PvdA-afdelingen zich konden melden, als ze het niet snapten. Diederik komt naar u toe, deze zomer.

Het is wrijven in de vlek (zoals Jack de Vries, de voormalige spindoctor van Balkenende het zou noemen). Daar is de PvdA goed in.

Ze laten het onderwerp in de lucht hangen en laten hun eigen leden er op schieten. Dat dit schadelijk is, hebben ze zelf niet door.

Pragmatische VVD

Hoe anders doet de VVD dat. VVD’ers accepteren de nederlaag, buigen het hoofd en gaan weer verder. Ze beschouwen dat als onderdeel van het spel. Je wint wat en je verliest wat.

De manier waarop premier Mark Rutte zijn eerste kabinet leidde, was daarvan een mooi voorbeeld. De flirt met de SGP zat veel VVD’ers dwars, maar daar hoorde je niemand over. Ook dat Rutte continu door zijn eigen gedoger in de billen werd gebeten, accepteerden de liberalen. Alsof ze wilden zeggen: zo gaat dat in een huwelijk.

Op de troon

Dit verklaart ook waarom het CDA altijd voor de VVD kiest en alleen als het echt niet anders kan voor de PvdA. De liberalen willen op de troon zitten. Die willen sturen. De macht. En daar hebben ze alles voor over.

Toen Hans Wiegel in 1977 met Dries van Agt een kabinet in elkaar timmerde, gaf hij alles weg aan het CDA. Als ik maar vicepremier wordt, schijnt hij gezegd te hebben.

Zo is Rutte ook. Pragmaticus pur sang. Ook dit Regeerakkoord is feitelijk geschreven door Diederik Samsom. Rutte zei alleen: toppie, doen we!

Gas geven

Dat de premier geen idee had van wat hij tekende, bleek uit de ophef over de inkomensafhankelijke zorgpremie. Ook het Sociaal Akkoord werd door Rutte omarmd alsof hij het zelf had geschreven. Zo rollen VVD’ers. Als ze maar aan het stuur zitten en gas kunnen geven. Dan maakt de richting niet veel uit.

Samsom trekt door het land om zich te laten uitschelden door verontwaardigde PvdA’ers. ‘Ik leg het nog één keer uit.’ Dat is hartstikke nobel, maar wat schiet je ermee op? Kun je niet beter je nederlaag accepteren en verdergaan? Dat is regeren.

Nee. Een PvdA’er kan dat niet. Die blijft net zolang uitleggen, tot er geen lid meer over is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.