Marcel Duyvestijn

Integratiedebat begint opnieuw, maar VVD’ers horen we niet

Door Marcel Duyvestijn - 28 mei 2013

Waar het de VVD aan ontbreekt, is gogme, durf en tegendraadsheid. Niemand binnen de VVD houdt zich bezig met de nieuwe integratiediscussie. Frits Bolkestein zal zich in zijn studeerkamer afvragen wat er met zijn erfenis gebeurt.

Toen Arjen Robben scoorde, wist ik ineens wat het probleem met de VVD is: ze missen buitenspelers. Van die watervlugge, licht tragische, aanstellerige types die draven, kappen en draaien.

Maar het belangrijkste: ze spelen altijd het dichtst bij de tribunes. Daarom zijn ze populair. En ze scoren.

Het VVD congres was een matte vertoning. Duidelijk was dat iedereen naar het midden was opgeschoven. Dat is wellicht goed als je regeringspartij bent. Dan heb je behoefte aan rust en stabiliteit. Maar voor de lange termijn is het dodelijk: juist die vleugelspelers geven de voorzet, zodat spitsen als Mark Rutte kunnen inkoppen.

Type Bolkestein

Wat ik vooral mis, is een type Bolkestein. Terwijl de integratiediscussie op het punt staat opnieuw te beginnen, is er bij de VVD niemand die zich daarmee bezighoudt.

Bolkestein was de eerste die moeilijke vragen stelde. Hij was de eerste die ‘in troebel water viste’, zoals veel linkse mensen zeiden. Dat het nodig was, blijkt uit de rellen in Zweden, waar het integratiedebat nog steeds onder een klamme deken ligt.

De drie i’s

Zwijgen en wegkijken en de instroom van migranten geen strobreed in de weg leggen, levert uiteindelijk verpauperde wijken op, waar de politie niet meer durft te komen. Bolkestein zag dat destijds al.

Zit er überhaupt iemand op dat dossier? Ik moest echt zoeken op de website van de VVD wie er nu over de drie i’s gaat. Islam, integratie en immigratie ligt in handen van Malik Azmani. Dat ik nog nooit van hem heb gehoord – terwijl deze onderwerpen dagelijks de kranten vullen – is veelzeggend.

Durf

De VVD is daarmee een partij geworden zonder al te veel visie, zonder al te veel uitstraling. Maar wat vooral ontbreekt, is gogme, durf, tegendraadsheid.

Lodewijk Asscher is nu de leider in dit debat rond de drie i’s. Hij is ongeduldig. Hij schiet met scherp en is duidelijk. Dat betekent dat de PvdA dit dossier van de VVD heeft overgenomen. Oef, dat zal pijn doen in de liberale harten.

Bolkestein zal zich in zijn studeerkamer afvragen wat er met zijn erfenis gebeurt. Hij schrijft nu zijn biografie. Fantastisch. Maar ik vrees dat die aan VVD’ers niet is besteed.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.