Gerlof Leistra

Moord op Curaçaose politicus is niet per se een politieke moord

Door Gerlof Leistra - 06 mei 2013

De ontzetting na de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels is groot. Hij was omstreden en stond bekend als ‘de Geert Wilders van de Antillen’.

Een moord op een politicus is nog niet meteen een politieke moord. Zondagmiddag 5 mei Antilliaanse tijd is partijleider en parlementslid Helmin Wiels van regeringspartij Pueblo Soberano (PS) op een strandje bij Willemstad doodgeschoten.

Ooggetuigen zagen de twee onherkenbare schutters wegrijden in een naar verluidt goudkleurige auto. Zo’n toedracht heeft alle kenmerken van een liquidatie, maar zolang niet bekend is wie de opdrachtgever is, blijft het speculeren.

Fel

Wiels was een omstreden politicus en stond bekend als ‘de Geert Wilders van de Antillen’. Voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar pleitte hij in felle bewoordingen voor onafhankelijkheid van Nederland. Daarmee kreeg hij een groot deel van het volk achter zich.

Na de verkiezingen veranderde Wiels echter van koers en sloeg hij tegenover Nederland een veel gematigder toon aan. In Den Haag had hij een ‘gemoedelijk’ gesprek met minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die koerswisseling zette kwaad bloed bij zijn achterban.

Bodyguard

Maar dat lijkt nog geen reden voor moord. Antilliaanse politici schelden elkaar liever verrot – zowel in als buiten het parlement.

Een andere optie is dat Wiels de maffia tegen zich in het harnas joeg. Volgens zijn partijgenoten wilde hij de corruptie op het eiland aanpakken. Omdat hij al een tijdje werd bedreigd, had hij een bodyguard. Die had hij zondag vlak voor de moord naar huis gestuurd.

Mogelijk weten politie en Justitie uit welke hoek die bedreigingen komen. In dat geval zou de zaak wel eens snel opgelost kunnen worden. Maar de schok blijft groot.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.