Eric Vrijsen

Bravo! Minister Timmermans verwerpt links moralisme over Indonesië

Door Eric Vrijsen - 05 juni 2013

Frans Timmermans is van de rechtervleugel van de PvdA en dat is zijn sterke punt. Nu de wapendeal met Indonesië er komt, erkent hij het recht van dat land om zichzelf te verdedigen.

Het staat nu wel vast dat de PvdA zich vorig jaar ernstig vergiste toen ze als oppositionele Kamerfractie de verkoop van tachtig Leopardtanks aan Indonesië tegenhield.

PvdA-minister Frans Timmermans (Defensie) zette gisteren het sein op groen voor een bijna twee keer zo grote wapenorder: de Indonesische marine kan technologie en onderdelen voor fregatten aanschaffen ter waarde van 345 miljoen euro.

Mensenrechten

De SP verweet Timmermans natuurlijk meteen te ‘draaien’. Linkse partijen stellen Jakarta altijd voor als een regime dat op grote schaal mensenrechten schendt, terwijl op Nederlanders de plicht rust om dat te verhinderen. Ze miskennen dat Indonesië sinds de ‘transformasi’ van 1998 een democratie is.

Qua bevolkingsomvang is Indonesië het vierde land ter wereld. De omvang van de economie is al een paar jaar groter dan die van Nederland.

Draai

Timmermans deed vorig jaar mee aan dat linkse moralisme. Niet omdat hij naïef is, maar omdat zijn PvdA op dat moment geobsedeerd was door de concurrentie met de SP. Inmiddels is Timmermans als minister op bezoek geweest in Indonesië en stelt hij zich realistischer op. Weliswaar zijn er ‘interne spanningen’ en ‘gewelddadige incidenten’ op Papoea, maar de Javanen verslaan de opstandelingen daar heus niet met fregatten.

Rechtervleugel

Ook niet met tanks trouwens – die zakken weg in de bodem van het oerwoud – maar dat was de kwestie van vorig jaar. De PvdA is nu back in business en erkent dat Indonesië het recht heeft zichzelf te verdedigen.

Bravo, minister. Een draai in de goede richting is een draai, maar geen verkeerde draai. Timmermans is van de rechtervleugel van de PvdA en dat is zijn sterke punt. Symboolpolitiek leidt tot niets.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.