Gerlof Leistra

Geplaagde staatssecretaris Fred Teeven spartelt alle kanten op

Door Gerlof Leistra - 19 juni 2013

Straatvechter Teeven zit in de hoek waar de klappen vallen. Met zijn plan om een onderscheid te maken tussen brave en agressieve asielzoekers, zwichtte Teeven voor coalitiepartner PvdA. En de voorgenomen bezuinigingen op gevangenissen en tbs-klinieken zijn ondoordacht.

Dat staatssecretaris Fred Teeven (VVD) vanochtend deels is teruggekomen op zijn ‘rampenplan’ om vanwege bezuinigingen 26 inrichtingen te sluiten, lag voor de hand. Dat worden er zeven minder.

Twee weken geleden maakte de Tweede Kamer gehakt van zijn ‘enkelbandplan’. Daardoor zijn er toch weer meer cellen nodig. De gang van zaken wekt de indruk alsof de bewindsman de weg volledig kwijt is.

‘Visie’

Zijn plan om vaker elektronische detentie toe te passen, stuitte bij alle betrokken instanties op verzet. Tekenend was dat Teeven zich in een vorig leven als Kamerlid nog laatdunkend uitliet over de enkelband. Ook om die reden kwam zijn ‘visie’ allesbehalve geloofwaardig over.

Straatvechter Teeven zit al langer in de hoek waar de klappen vallen. Dit voorjaar overleefde hij op het nippertje een debat over de zelfmoord van asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Met zijn recente plan om een onderscheid te maken tussen brave en agressieve asielzoekers, zwichtte Teeven voor coalitiepartner PvdA.

Ondoordacht

Er wacht hem een nieuw probleem. De voorgenomen sluiting van de financieel gezonde tbs-klinieken Veldzicht en Oldenkotte – respectievelijk in Balkbrug en Rekken – is ondoordacht. Volgende week dinsdag is er op verzoek van het CDA een hoorzitting over dat dossier.

De geplaagde staatssecretaris doet er verstandig aan de alternatieven serieus te bekijken. Sluiting van de klinieken in het oosten van het land lijkt weggegooid geld. De patiënten zijn gehecht aan de kliniek en de rustgevende omgeving.

De inrichtingen moeten de rekening betalen voor het geldsmijten voor de bouw van ‘tijdelijke’ plaatsen in de andere klinieken. De afbraak van die voorzieningen zou ze mogelijk doen omvallen. Zuinigheid wordt dus afgestraft. Dat is krom.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.