Gerlof Leistra

Sneuvelen enkelbandplan is nieuwe deuk in imago Fred Teeven

Door Gerlof Leistra - 07 juni 2013

Dat de Kamer zijn ‘enkelbandplan’ afschoot, is voor staatssecretaris Teeven een flinke politieke nederlaag. Onbegrijpelijk dat hij niet eerst draagvlak binnen de coalitie heeft gezocht.

Dat het enkelbandplan van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie ondoordacht was, wist iedereen – behalve de VVD-bewindsman zelf. Gisteren lieten zelfs zijn partijgenoten in de Tweede Kamer hem tijdens het debat over de bezuinigingen op de gevangenissen vallen.

Gevolg is dat er minder penitentiaire inrichtingen dichtgaan en dat een fors gat in de beoogde bezuinigingen ontstaat.

Nieuwe deuk

Teeven wilde een grote categorie criminelen na het uitzitten van de helft van hun straf met een enkelband naar huis sturen. Rechters verweten hem op hun stoel te willen zitten, de reclassering waarschuwde voor nadelige gevolgen voor de veiligheid en nu blijkt ook een meerderheid in de Kamer tegen. Curieus is dat Teeven in zijn tijd als Tweede Kamerlid niets zag in de enkelband.

Voor de staatssecretaris is deze politieke nederlaag een nieuwe deuk in zijn imago. Eerder moest hij alle zeilen bijzetten om na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov aan te mogen blijven. Het is onbegrijpelijk dat Teeven voor zijn ‘enkelbandplan’ niet eerst draagvlak binnen de coalitie heeft gezocht.

Meer arbeid

De beoogde bezuinigingen moeten 340 miljoen euro opleveren. Uit alle hoeken zijn alternatieven aangedragen: van minder strenge beveiliging van de doorsnee gedetineerde tot meer arbeid binnen en buiten de poort. Teeven zelf ziet nog mogelijkheden om 69 miljoen op het eigen apparaat te korten. Maar daarmee is hij er nog lang niet.

Teeven heeft de Kamer toegezegd dat hij binnen twee weken met nieuwe plannen komt. Hij doet er verstandig aan de alternatieven goed te bestuderen en eerst te overleggen met de fracties van VVD en PvdA voor hij zijn bijgestelde plannen lanceert.

Niemand zit te wachten op een nieuwe luchtballon.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.