Afshin Ellian Afshin Ellian

Socialistische misleiding van burgers is ramp aan het worden

Door Afshin Ellian - 26 juni 2013

Wie nivelleert, zoals Samsoms partij wil, moet niet schrikken van het vastlopen van bedrijvigheid in Nederland. Geld verdienen moet zin hebben. De overheid moet niet misleiden of verleiden, maar haar banken aan het werk zetten.

Verleid burgers om geld uit te geven. Dat klinkt erg opwindend. Hoe moet het kabinet-Rutte II u en mij verleiden om geld uit te geven?

In een interview met de Volkskrant riep PvdA-leider Diederik Samsom de regering op om de burgers te verleiden. Diederik, makker, dit kan zomaar verkeerd worden gelezen: Samsom roept de regering op om de burgers te misleiden geld uit te geven.

Misleiden of verleiden?

In naam van het volk

Er is sprake van misleiding wanneer de overheid meer geld gaat lenen om dat in de sociale verzorgingsstaat te pompen en vervolgens aan dezelfde burgers te vragen of ze meer geld willen uitgeven. Dat is misleidend omdat burgers zelf dat geld niet hebben verdiend; het wordt geleend in naam van het volk.

Deze socialistische misleiding is een regelrechte ramp aan het worden. Dat zal Samsoms bedoeling toch niet zijn?

Samsom wil dat pensioenfondsen, banken, grote beleggers, woningcorporaties en particulieren hun geld laten rollen. Daarvoor moeten mensen worden verleid om het vrijgekomen geld uit te geven.

Forse impuls

Ook heeft Samsom specifieke verwachtingen van de overheid: ‘Het kabinet dient te zorgen voor belastingvoordelen, garanties en andere stimulansen om geld uitgeven zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 
De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen. Het is tijd om de economie een forse impuls te geven, zodat er weer werk komt en er weer wordt gebouwd.’

Samson heeft gelijk: de economie heeft een forse impuls nodig. Maar hoe komen we daaraan?

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën steunt de oproep van zijn partijleider Diederik Samsom. Ook Dijsselbloem vindt dat er een impuls nodig is voor de economie en dat het interessant is om te proberen vermogen te ‘mobiliseren’.

Onvriendelijker

Precies, daar gaat het om: het mobiliseren van vermogen. Dat kan de economie inderdaad een impuls geven. Maar waarom willen de bedrijven de economie niet stimuleren? Lijden ze aan sadomasochisme?

Bedrijven durven niet meer te investeren omdat ze zien dat het belastingklimaat voor bedrijvigheid steeds onvriendelijker wordt. En wie wil nivelleren? Precies de partij van Dijsselbloem.

De sociaal-democraten ontdekken plotseling het particuliere vermogen. Ze zien dat de overheid niet de oplossing, maar een probleem is geworden voor de economische groei. En daaraan heeft de PvdA  een behoorlijke bijdrage geleverd.

Serieus

Wie nivelleert, moet niet schrikken van het vastlopen van bedrijvigheid in Nederland. Geld verdienen moet nog enige zin hebben. Waarom zouden ondernemers anders geld willen verdienen?

De retoriek van herverdeling loopt nu vast. Waar weinig wordt verdiend, valt niets meer te verdelen. Dat is het probleem van onze economie.

Toch vind ik dat we de oproep van Samsom serieus moeten nemen. En we moeten hem en deze regering helpen met het bedenken van oplossingen.

Wantrouwen

De vraag is of de overheid een serieuze bijdrage kan leveren aan de bloei van bedrijvigheid.

De Nederlandse overheid moet nog 6 miljard euro bezuinigen, dat staat vast. Dit zou het vertrouwen van de burgers weer behoorlijk kunnen aantasten. De begroting van deze regering wordt niet op één moment, maar op verschillende momenten in het jaar vastgesteld.

En dat komt doordat de overheid volgens de normen van Brussel nog meer moet bezuinigen. Deze onzekerheid draagt bij aan het wantrouwen van burgers en bedrijven.

Winst

De overheid kan een belangrijke rol spelen in de particuliere sector: de Nederlandse overheid is eigenaar van twee banken en hun verzekeringstakken.

Bedrijven kunnen nauwelijks geld lenen van banken en dat is een heel groot probleem voor het midden- en kleinbedrijf. ABN AMRO is een staatsbank, gekocht met belastinggeld, en ze maken er ook nog winst.

Het zou niet gek zijn als deze bank met een nieuw beleid komt aangaande de leningen. Daarbij moeten criteria worden bepaald voor het uitlenen van geld aan bedrijven en burgers. En staatsbanken kunnen nieuwe hypotheekvormen ontwikkelen, waardoor meer burgers – vooral starters – een huis kunnen kopen.

Concurrentie

In tegenstelling tot twee andere banken hoeven staatsbanken niet te vrezen voor een faillissement. Daarmee wil ik niet beweren dat ze zomaar aan iedereen geld moeten lenen. Ook hier moet volgens een aantal criteria worden gewerkt.

Een gedurfd en ruimhartig beleid zou eindelijk de nodige concurrentie teweegbrengen in de Nederlandse bankensector. Er is geen concurrentie tussen de Nederlandse banken, terwijl concurrentie tot bedrijvigheid en bloei kan leiden. En dit kan het mobiliseren van vermogen teweegbrengen.

De overheid moet niet misleiden of verleiden, maar haar banken aan het werk zetten voor de burgers. Die kunnen daarmee geld verdienen voor ons allemaal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.