Gertjan van Schoonhoven

Ruttes boodschap aan Caribische bestuurders klinkt joviaal, maar is keihard

Door Gertjan van Schoonhoven - 23 juli 2013

Het leek of de joviale Mark Rutte het Caribische deel van het Koninkrijk perspectief bood op een volledig onafhankelijke toekomst. In feite drukte hij de leiders met de neus op de feiten: er is geen reëel alternatief voor de huidige staatkundige verhoudingen.

Wat is het toch jammer voor premier en VVD-leider Mark Rutte dat het niet altijd verkiezingstijd is.

Tijdens zijn recente bezoek aan de Nederlandse Cariben was hij weer goed op dreef: één groot charme-offensief met veel lachen, joviaal handen schudden, optimistische mission statements, pakkende uitspraken en lekker van alles beloven – als het maar goed klinkt.

Als je Rutte zo bezig ziet, denk je: nou… als hij zich kandidaat zou stellen in pakweg Duitsland, maakt hij nog best een kans ook.

In de Cariben is Ruttes reputatie nog een beetje blanco, maar hier, in het doorgaans koudere deel van het Koninkrijk der Nederlanden, weten we inmiddels dat Rutte niet alleen kampioen charmecampagne is, maar ook kampioen addertje onder het gras.

Koketteren

Wat er gebeurt, is vaak het tegenovergestelde van wat er is beloofd. Zijn boodschap aan de Cariben – vooral aan de lokale leiders – is daar ook een voorbeeld van.

Het leek of Rutte de Caribische landen in het Koninkrijk perspectief bood op een volledig onafhankelijke toekomst. ‘Als u mij morgen belt dat u eruit wilt, dan gaan we dat onmiddellijk regelen.’ Het addertje onder het gras was de toevoeging dat natuurlijk wel een meerderheid van de bevolking vóór onafhankelijkheid moet zijn. Daarvan is tot op heden niks gebleken.

Er duiken van tijd tot tijd wel Caribische politici op die koketteren met dat idee, maar de meerderheid van de bevolking blijft toch liever veilig onder de Nederlandse parasol. Ze zouden wel gek zijn om hun Nederlandse paspoort op te geven.

Keihard

Ook zijn er dwingende geopolitieke overwegingen om de Nederlandse Cariben ‘Nederlands’ te houden. Kortom, van die onafhankelijkheid gaat het nooit komen.

En indien wel, dan zal het van lege eilanden zijn. Ongetwijfeld zal een groot deel van de bevolking zijn heil vóór de onafhankelijkheidsdatum in Nederland hebben gezocht.

Indirect was Ruttes boodschap aan Caribische bestuurders daarmee keihard. Eigenlijk zei hij: ik trap er niet meer in, in jullie gekoketteer en gedreig met onafhankelijkheid. Ik weet wel beter.

Even blij

Daarmee drukte hij de leiders met de neus op de feiten, en die zijn dat er voor de huidige staatkundige verhoudingen geen reëel alternatief is. En die verhoudingen zijn redelijk no-nonsense: geen geld meer uit Nederland, maar wel veel ‘Haags’ toezicht.

Mogelijk zijn de Caribische leiders even blij geweest met het joviale ‘begrip’ van premier Rutte. Maar inmiddels is het lachen ze ongetwijfeld alweer vergaan.

Nou ja, welkom bij de club, zullen we maar zeggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.