Paul Lieben

Ongeloofwaardige Fred Teeven verdient electorale straf

Door Paul Lieben - 20 augustus 2013

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven (VVD), komt zijn beloften niet na. In plaats van zijn belofte aandacht te besteden aan slachtoffers van misdaden geeft Teeven gestraften een comfortabele taakstraf. Hoe geloofwaardig is de zelfverklaarde crimefighter nog?

In het NTR-televisieprogramma Gonzo kwam dit weekend de taakstraf in beeld. En wat bleek – oh, wat een verrassing – de ‘gestraften’ ervaren het zelf niet als straf. Op je gemakje wat tafeltjes soppen in een kantine, lekker buiten wat schoffelen langs een voetbalveld, af en toe een bakkie; het zag er allemaal erg comfortabel en gerieflijk uit.

Slachtoffers

Anderen, zoals omstanders en sommige (eerlijke) begeleiders, zien het eveneens niet als straf. Zoals een begeleidende straatveger terecht opmerkt: ‘dan zou ik al 35 jaar straf hebben’.

De belangrijkste mensen, de slachtoffers van de gestraften, kwamen al helemaal niet in beeld en aan bod in het televisieprogramma, maar dat is decennialang het algemene beeld geweest in Nederland.

Enkelband

Voor en kort na zijn aantreden beloofde Fred Teeven juist meer aandacht te besteden aan slachtoffers. Ik heb daar nog wel eens een enthousiast stukje aan gewijd.

We merken er echter weinig van, of het moet zijn dat Teeven de slachtoffers van misdaden nog een extra trap na wilde geven, met zijn plannen om zoveel mogelijk gestraften met enkelband het huiselijk balkon op te sturen of, juist ja, een taakstraf op te leggen.

Uien snijden

De laatste taakstraf die in het programma in beeld kwam, was er letterlijk en figuurlijk een om te huilen. De medewerker van het programma moest uien snijden! Toen de tranen over zijn wangen begonnen te biggelen – nee, niet van het lachen – kreeg hij van de chefkok van het verzorgingstehuis een plastic bril aangeboden.

En oh ja, de kok zei nog dat Fred Teeven korte tijd ervoor langs was geweest in het verzorgingstehuis in de Haagse Houtwijk, om de taakstraf onder ogen te zien.

Geloofwaardigheid

Misschien moet Fred Teeven ook eens wat anders onder ogen gaan zien. Bijvoorbeeld zijn eigen geloofwaardigheid. Want hoe geloofwaardig is de zelfverklaarde crimefighter nog? En nu laat hij ook al het kaas van z’n brood eten door Lodewijk Asscher.

Asscher begint plots, zij het wat laat, diverse nadelen van de open grenzen op te noemen, op het gebied van werkverdringing door Oost-Europeanen. Laten er nu ook wat nadelen zijn wat de criminaliteit betreft, maar ook daar laat Teeven het compleet afweten.

Electorale straf

Hoe zal de kiezer, die speciaal op de VVD heeft gestemd, zich voelen vanwege crimefighter Teeven en die lollige posters met jolige teksten als ‘Criminelen verdienen straf’.

Weet je wie nogal wat straf verdient? De VVD. Electorale straf voor gebroken verkiezingsbeloftes.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.