Eric Vrijsen

De tijd van lief zijn voor de PvdA is voorbij: Rutte moet laten zien wie de baas is

Door Eric Vrijsen - 27 september 2013

De vijf constructieve oppositiefracties zijn onderling zo verdeeld, dat ze niets bereiken met het kabinet, maar wel VVD en PvdA uit elkaar kunnen drijven. De tijd van zalvende praatjes is voorbij. Premier Rutte moet pokeren, zodat de PvdA inbindt.

Het was een magistraal optreden van VVD-premier Mark Rutte, maar het resultaat is nul. Van half 11 ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds stond de liberale leider gisteren in de Tweede Kamer loze gebaren te maken naar de oppositie.

Knappe debatprestatie, al rijdt het kabinet-Rutte II nu af op de blinde muur die Eerste Kamer heet.

De beste samenvatting was weer van D66-leider Alexander Pechtold: ‘Het is de hele dag al: kijken, kijken, niet kopen.’ Voor de veilingmeester van D66 was het vreselijk, maar ook hij durfde niet boos weg te banjeren.

Pittig

Er is nog een sprankje hoop voor Rutte II. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaat onderhandelen met de oppositie. Mogelijk ontstaat zoiets als het ‘Lenteakkoord’ van april 2012. Toen werden CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks het met de VVD eens over pittige lastenverzwaringen en een paar bezuinigingen, doordat ze het allemaal hadden voorzien op Geert Wilders (PVV).

Het resultaat was dat ze allemaal een verkiezingsnederlaag leden, behalve VVD en D66.

Sybrand Buma (CDA) leerde zijn lesje en committeert zich nu niet aan de nivelleringspolitiek. GroenLinks wil juist extra nivelleren. En de PvdA haakte daar gister gretig bij aan: kinderopvang nóg inkomensafhankelijker.

Veel te lief

De vijf constructieve oppositiefracties zijn onderling zo verdeeld, dat ze niets bereiken met het kabinet, maar wel VVD en PvdA uit elkaar kunnen drijven.

Rutte kan dat stoppen door de baas te spelen, maar is veel te lief en te voorzichtig naar de PvdA. Wat is dat voor gezeur over ‘de inkomensnivellering als fundament onder het kabinet’?

De VVD is de grootste en Rutte II kan alleen overleven in de Eerste Kamer met CDA-steun. De tijd van zalvende praatjes is voorbij. Rutte moet pokeren, zodat de PvdA inbindt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.