Gertjan van Schoonhoven

Nederlands asielbeleid humaner? Nóg humaner is meer op zijn plaats

Door Gertjan van Schoonhoven - 14 september 2013

Het Nederlandse asielbeleid humaner noemen, is irritant want het beleid was al humaan. Asielzoekers kunnen alle mogelijkheden van de rechtsstaat benutten. Nóg humaner komt meer in de buurt.

Het asielbeleid blijft streng, maar wordt ‘humaner’ uitgevoerd. Deze aanpassing van het vreemdelingenbeleid door staatssecretaris van justitie Fred Teeven (VVD) lijkt goed te vallen bij coalitiegenoot PvdA.

De strafbaarstelling van illegaliteit ligt de achterban van die partij zwaar op de maag. De ‘humanere’ behandeling van uitgeprocedeerde asielzoekers die Nederland moeten verlaten, moet de onvrede compenseren.

Driftig

Dat de coalitie er uit lijkt, is in zoverre goed nieuws, dat we nu hopelijk verlost zijn van alle holle politieke retoriek rond het onderwerp. De staatssecretaris zelf doet er overigens driftig aan mee. Vooral dat woord ‘humaan’ (en ‘humaner’) dat steeds wordt gebruikt, is hoogst irritant.

Want het wekt  de indruk dat het Nederlandse asielbeleid tot op heden inhumaan zou zijn geweest. En dat is echt een gotspe.

Regels

Het is waar dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid een uiterst complexe bureaucratie met zich meebrengt waarin ernstige ongelukken kunnen gebeuren, zoals de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. En natuurlijk: asielregels zijn hard voor wie niet aan die regels voldoet. Maar dat daarmee het hele beleid inhumaan zou zijn, is aperte onzin.

Integendeel. Het ‘humanere’ detentieregime dat Teeven nu voorstelt, geldt juist vaak voor mensen die volgens de geldende regels geen recht op een verblijf in Nederland hebben, maar hier toch nog zijn omdat ze heel lang tegen die regels hebben kunnen procederen. Dus hoezo inhumaan?

Ze hebben alle mogelijkheden van de Nederlandse rechtsstaat kunnen benutten, en nu heeft die rechtsstaat gesproken.

Dagbesteding

Tekenend voor de valse retoriek rond het onderwerp is ook een veelzeggend detail in Teevens aangepaste beleid. De mogelijkheden voor ‘zinvolle dagbesteding’ door uitgeprocedeerde asielezoekers worden verder verruimd. In de meeste media lees je het niet, maar de betreffende voorzieningen in de opvang zijn volgens de staatssecretaris nu al uitgebreider dan volgens internationale afspraken nodig is.

Dat de opvang ‘humaner’ wordt, houdt in dat uitgeprocedeerde asielzoekers voortaan opleidingen kunnen volgen of cursussen doen die hun terugkeer soepeler laten verlopen.

Toekomst

Mensen die volgens de Nederlandse rechtsstaat hier geen recht op verblijf hebben, helpt Nederland toch aan een nieuwe toekomst in het land van herkomst.

Wie dat omschrijft als ‘humaner’ is zijn gevoel voor verhoudingen wel een beetje kwijt. Nóg humaner, komt meer in de buurt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.