Syp Wynia

Niets lukt het kabinet-Rutte II. Alleen het nivelleren, daarmee gaat het prima

Door Syp Wynia - 18 september 2013

Het kabinet van Rutte en Samsom wil een groeiende economie, de schatkist op orde en de inkomens gelijker. Alleen dat laatste lijkt te lukken. Maar daarvan worden zelfs de armen niet rijker.

Het kabinetsbeleid rust volgens het kabinet zelf op drie pijlers: ‘de schatkist op orde brengen’, ‘werken aan duurzame groei’ en ‘een evenwichtige inkomensverdeling’.

Het dreigt allemaal te mislukken. De schatkist komt maar niet op orde. Vorig jaar lukte het niet, dit jaar lukt het niet en ook volgend jaar is het gat in de begroting groter dan VVD-premier Mark Rutte en Brussel hadden gewild. De staatsschuld stijgt maar door.

Bijlenen

Misschien dat de economie volgend jaar een klein beetje in de plus komt, maar Nederland blijft achterlopen bij de buurlanden. Dat is geen toeval. De economie lijdt onder lage consumentenbestedingen, die mede het gevolg zijn van scherp opgelopen belastingen, premies en accijnzen die samen de koopkracht opeten.

Sinds de crisis vijf jaar geleden uitbrak, is de overheid jaarlijks 50 miljard euro meer gaan uitgeven. Daarvan zal 30 miljard in 2014 moeten worden betaald uit lastenverzwaringen voor burgers en bedrijven. De andere 20 miljard wordt jaar op jaar bijgeleend.

Opstand

Geen wonder dat de Nederlandse economie niet echt wil opveren. Er wordt wel wat geschoven, bijvoorbeeld door minder uit te geven aan defensie en meer aan zorg. Maar per saldo geeft de overheid ook in 2014 weer de helft van het nationaal inkomen uit.

Het enige waarmee wel vaart wordt gemaakt, is de derde kabinetsdoelstelling: nivelleren. Het vrijwel geheel inkomensafhankelijk maken van de ziekteverzekering ging eind vorig jaar na een opstand binnen de VVD van tafel.

Armer

De belastingmaatregelen die ervoor in de plaats kwamen, zorgen er echter evengoed voor dat inkomens vanaf anderhalf maal modaal gaandeweg duizenden euro’s meer kwijt zijn.

Dat is onzinnig beleid, omdat Nederland al een van de meest inkomensgelijke landen ter wereld is. Extra nivelleren legt een extra boete op werken en ondernemen, waardoor de economie niet duurzaam groeit, maar juist duurzaam stagneert.

Wie verder wil nivelleren, maakt Nederland wel gelijker, maar ook armer. Zelfs de armen worden er niet beter van.

Volg @sypwynia op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.