Syp Wynia

Pleidooi van VVD’er Hans van Baalen voor ‘sober Brussel’ is niet erg geloofwaardig

Door Syp Wynia - 10 september 2013

VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Hans van Baalen pleit voor een Brussel met minder ambtenaren en commissarissen. Maar waarom mag Brussel dan wel even veel miljarden blijven uitgeven?

De VVD presenteerde gisteren het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, op 22 mei volgend jaar. Lijsttrekker Hans van Baalen pleit voor een ‘sober Brussel’, met onder meer minder ambtenaren en commissarissen.

Het zou dus voor de hand liggen dat de Europese Unie in de visie van de VVD ook met (veel) minder geld toe kan. Het programma stelt echter dat ‘de huidige begroting van de Europese Unie van ongeveer 1 procent van het Bruto Nationaal Product ruimschoots voldoende is’.

Kwetsbaar

Uit niets blijkt dat de VVD de Brusselse uitgaven – nu 1.000 miljard euro voor de jaren 2014-2020, nog los van de steun voor problematische eurolanden – ook daadwerkelijk zou willen verlagen. En wat is een ‘soberder’ Brussel waard als er even veel geld heen gaat?

De VVD maakt zich met dit concept-programma zonder echte vermindering van Brusselse uitgaven extra kwetsbaar voor partijen die een scherpere koers willen varen in Europa.

Nu al is de VVD met drie zetels in het Europees Parlement een stuk kleiner dan de PVV, die in 2009 vijf zetels behaalde en bij de verkiezingen van 22 mei een goede kans maakt als grootste uit de bus te komen.

Eurofiel

Van Baalen heeft toch al een geloofwaardigheidsprobleem, omdat de liberale fractie in het Europees Parlement wordt gedeeld met het Europa-gelovige D66, terwijl de uitgesproken eurofiele Belg Guy Verhofstadt als voorzitter het gezicht van die fractie is.

Bij een recente bijeenkomst liet Van Baalen zich bovendien ontvallen dat hij het ‘in negen van de tien gevallen’ eens is met D66 in het Europees Parlement, en dat hij Verhofstadt zelf in het zadel heeft geholpen, in ruil voor onder meer zijn eigen woordvoerderschap Buitenlandse Zaken.

‘Kop houden’

Oud-VVD-leider Frits Bolkestein behoort tot de VVD’ers die er erg ongelukkig mee is dat Verhofstadt in Europa mede namens de VVD spreekt. Bolkestein riep in 2010 in Elsevier Van Baalen op er voor te zorgen dat Verhofstadt ‘zijn kop’ zou houden.

De VVD komt als eerste met het verkiezingsprogramma voor Europa. Maar of met de combinatie van programma en lijsttrekker ook de basis is gelegd voor een succesvolle uitslag, valt zeer te bezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.