Marcel Duyvestijn

Puzzelaar Mark Rutte moet Buma en Pechtold aan boord halen

Door Marcel Duyvestijn - 19 september 2013

Akkoordje hier, akkoordje daar: puzzelen is wel aan Mark Rutte besteed. Maar nu is het moment om de zaak echt open te gooien en CDA en D66 ministersposten te geven. Als Buma en Pechtold slim zijn, sturen ze daar op aan.

Voor de politicofiel is het heerlijk, Prinsjesdag, de hoogmis van de politiek. Dat gekonkel, dat knikkeren, dat spel van steken en gestoken worden.

Waarom trok Buma ineens zo hard van leer en waarom zag je duidelijk dat Pechtold tot tien telde voordat hij weer zou leeglopen over de ‘nikserigheid’ van dit kabinet? Het is spel. Toptheater. Procentje hier, kommaatje daar. JSF erin vliegen.

Moeilijke boodschap

Een prachtig schaakspel, maar de gemiddelde passant begrijpt er niets van.

Van de Nederlanders vindt 80 procent dat dit kabinet de crisis alleen maar verergert. Van de PvdA-kiezers is dat zelfs 90 procent. Nu heeft het kabinet ook een moeilijke boodschap te verkondigen. Begrotingsdiscipline klinkt niet echt sexy.

Toch heeft Dijsselbloem een punt als hij zegt dat we jarenlang op te grote voet hebben geleefd en daar nu de zure vruchten van eten. Toch heeft ook de oppositie een punt: te veel bezuinigen, schaadt de economie.

Opengooien

Het kabinet is trots op alle samenwerkingsverbanden. Het Zorgakkoord. Het Woonakkoord. Het Sociaal Akkoord. Puzzelen is wel aan premier Mark Rutte besteed. Maar wat hij nu moet doen, is de oppositie er serieus bij betrekken.

Met name CDA en D66 moeten aanschuiven aan de grote ronde tafel. Niet om een akkoordje van dit of van dat te sluiten. Nee, een complete tussenformatie is gewenst. Misschien moeten ze zelfs alles opengooien en CDA en D66 ministersposten geven. Het is immers crisis. Daar kom je alleen uit als het gekrakeel stopt en alle schouders onder hetzelfde bouwwerk staan.

Moddergooien

D66 en CDA zijn de middelste van alle middenpartijen en passen uitstekend tussen de VVD en de PvdA in, als bruidskinderen bij het rood-blauwe bruidspaar. D66 krijgt er dan iets meer onderwijs bij, CDA iets voor gezinnen en hup: een stevige coalitie, die beide Kamers aankan, is geboren. Als Buma en Pechtold slim zijn, sturen ze daar op aan.

Ik vrees echter dat het moddergooien verdergaat. Heerlijk voor de politicofielen, maar desastreus voor het land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.