Syp Wynia

Verstand keert terug in Den Haag: geen extra lastenverzwaringen, wel lagere uitgaven

Door Syp Wynia - 25 september 2013

Oppositiepartijen als CDA en D66 zetten de toon: niet meer blind de belastingen opjagen en de welvaart verstikken, maar de economie juist lucht geven. Den Haag lijkt een beetje bij zinnen te komen.

De Algemene Politieke Beschouwingen van vandaag en morgen markeren een opmerkelijke trendbreuk. CDA, D66 en ChristenUnie – partijen die het kabinet nodig heeft om in de Eerste Kamer aan een meerderheid te komen – hebben namelijk een interessante draai gemaakt.

Een jaar geleden vonden deze partijen het, net als VVD en GroenLinks, nog nodig om pijlsnel te voldoen aan de Brusselse eis om het begrotingstekort in hoog tempo te verlagen.

Afgeknepen

Samen zorgden deze ‘Kunduz’-partijen er voor, dat de belastingen alleen dit jaar al met 14 miljard euro omhoog gingen.

Nu blijkt dat die lastenverzwaringen ertoe bijdragen dat de Nederlandse economie wordt afgeknepen, de werkloosheid stijgt en Nederland achterblijft bij de buurlanden, vinden CDA, D66 en ChristenUnie het niet meer nodig om in ijltempo Brussel te bedienen.

Het CDA pleit voor minder overheidsuitgaven om de economie lucht te geven en langs deze weg het gat in de schatkist te dichten. Dat had ook het CDA beter eerder kunnen bedenken, maar het is beter laat dan nooit.

Kentering

Die nieuwe CDA-lijn sluit enigszins aan op de Troonrede, waarin het kabinet stelt dat vooral de uitgaven voor sociale zekerheid en gezondheidszorg lager moeten. Helaas is daar in de Miljoenennota nog weinig van te merken.

Toch wordt een kentering zichtbaar. Partijen die er vorig jaar nog geen been in zagen om de lasten omhoog te gooien en daarmee de werkloosheid op te jagen, kiezen er nu voor om de lasten juist niet of minder te verhogen dan het kabinet wil.

Omdat het kabinet – en regeringspartij VVD – vooral het CDA te vriend wil houden voor steun in de Eerste Kamer, kan het niet zomaar aan deze verstandige koerswijziging van het CDA voorbijgaan.

In het hok

En hoewel het kabinet-Rutte II de eigen woorden uit de Troonrede nog niet in daden omzet, zégt het kabinet tenminste dat de overheidsuitgaven terug in het hok moeten. Dat werd de hoogste tijd: de overheid is de afgelopen jaren de helft van het nationaal inkomen gaan opeten.

Veel is het nog niet, maar op kousevoeten lijkt het verstand terug te keren aan het Binnenhof.

Volg @sypwynia op Twitter

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.