Paul Lieben

Asscher, pak eerst de misstanden bij de overheid eens aan

Door Paul Lieben - 13 februari 2014

PvdA-minister Lodewijk Asscher klaagt over de ‘vogelvrije’ positie van werknemers met een tijdelijk contract. Beetje vreemd, aangezien de Rijksoverheid zelf haar tijdelijke arbeidskrachten jarenlang aan het lijntje houdt.

Roerende woorden sprak minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Sociale Zaken deze week over mensen met tijdelijke contracten, onder andere in het radioprogramma Dit is de dag. Zij verkeren volgens Asscher in een vogelvrije positie en daaraan wil hij iets doen met zijn nieuwe wet Werk en Zekerheid.

Volgens de minister leidt de wet tot meer werk en zekerheid en hij verwacht dat mensen eerder een vast contract krijgen: ‘Het wordt voor werkgevers minder riskant om iemand vast in dienst te nemen. Daar staat tegenover dat werknemers beter worden beschermd. Ik ben voor een eerlijker arbeidsmarkt.’

Pijn

Snedig en gevat als altijd merkte Asscher ook nog even op dat vooral de omroepen berucht zijn om het gebruik van flexibele contracten. Au, dat deed pijn!

Treurige woorden sprak een bijna veertigjarige vrouw gisteren tegen me, toen ik naar haar werk vroeg. Sinds 1 februari is ze werkloos, zo bleek. Bijna vijf jaar had ze voor een organisatie gewerkt, via een uitzendbureau.

Dit middels contracten van een half jaar, dan weer eens drie maanden, dan weer eens een half jaar. Na drieënhalf jaar moest ze even uit dienst van het uitzendbureau, want anders moesten ze haar een vaste baan aanbieden. En na bijna vijf jaar in totaal, stond ze nu dus echt op straat. Dat deed pas echt pijn.

Duizenden gevallen

Maar welke organisatie maakte er nu eigenlijk gebruik – of in de woorden van Asscher misschien wel misbruik – van die draaideurconstructie met een uitzendbureau? Was het de omroep, die Asscher zo opportunistisch als voorbeeld noemde? Was het soms een – vermaledijd, volgens de sociaal-democratische bewindsman – bedrijf?

Nee, het was dichter bij huis: de Rijksoverheid zelf, in dit geval het ministerie van Economische Zaken. En dit geval staat niet op zichzelf, want zo zijn er duizenden gevallen.

Duizenden mensen die voor de overheid dan wel de ministeries werken, misschien wel op Asschers eigen ministerie, middels constructies die minister Asscher zo zegt te verfoeien.

Dat doet pijn, zo’n constatering. Toch, Lodewijk?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.