Eric Vrijsen

PvdA denkt met ongeloofwaardig verhaal verkiezingsverlies te beperken

Door Eric Vrijsen - 17 februari 2014

Bij de gemeenteraadsverkiezingen komt de concurrentie van alle kanten voor de PvdA. De partijtop bereidt de leden vast voor op een nederlaag, want het verhaal over een ‘tweedeling in de samenleving’ zal het verlies in de steden niet kunnen voorkomen.

Het was een mooie redenering waarmee partijleider Diederik Samsom het PvdA-congres, afgelopen weekeinde in Breda, voorbereidde op de komende verkiezingsnederlaag. ‘We zullen iedere tegenslag en iedere mislukking en iedere fout maar op één manier beantwoorden: met een nieuwe poging,’ zei Samsom.

Historisch gezien had hij een punt. De PvdA was ooit de emancipatiebeweging van jan met de pet. Van nature is de partij optimistisch. Want alles kon alleen maar beter worden.

Machtsbasis

Maar de komende raadsverkiezingen worden lastig voor de PvdA. De partij dreigt haar machtsbasis in de vier grote steden – waar ze vrijwel altijd de grootste was – te verspelen.

In Amsterdam en Utrecht dreigt D66 de grootste te worden. In Rotterdam zal de PvdA vermoedelijk achter de Leefbaren eindigen. In Den Haag kan zomaar de PVV de grootste worden.

‘Tweedeling’

Een tegenstrategie is moeilijk, want in elke stad komt het gevaar voor de PvdA uit een andere hoek. Op het partijcongres gingen PvdA-voorzitter Hans Spekman en PvdA-fractieleider Samsom daarom fors in de aanval op ‘VVD en D66’, die het gemeentelijk armoedebeleid en de sociale woningbouw zouden willen halveren.

Spekman en Samsom gingen op de oude PvdA-tour. Ze beschreven de ‘tweedeling’ tussen arm en rijk als een donkere wolk boven het land. In een land waar ruim 80 procent van de belastingen wordt opgebracht door minder dan 10 procent van de bevolking is dat geen geloofwaardig verkiezingsthema.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.