Eric Vrijsen

Samsom gedraagt zich als een kat in het nauw – met alle gevaren van dien

Door Eric Vrijsen - 19 februari 2014

Dat Diederik Samsom de vertrouwelijkheid van de commissie-Stiekem schond, maakt duidelijk dat hij nogal amateuristisch omspringt met de staatsveiligheid. De PvdA heeft het moeilijk: als het zo doorgaat, wordt het lastig regeren met deze partij.

Wie een vlek maakt, kan er beter niet in gaan wrijven. Toch is dat wat PvdA-fractieleider Diederik Samsom doet.

Zijn partijgenoot Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken, overleefde vorige week ternauwernood een Kamerdebat over de vraag of hij het parlement correct had geïnformeerd over de geheime diensten.

D66 en andere fracties waren niet overtuigd, maar hun motie van wantrouwen tegen Plasterk werd door VVD, PvdA en de kleine christelijke partijen verworpen.

Woede

Samsom barstte desondanks in woede uit, suggererend dat Plasterk de Kamer via de ‘commissie-Stiekem’ wel degelijk op de hoogte had gesteld en dat D66-leider Alexander Pechtold de PvdA een loer had willen draaien.

Gisteren werd die suggestie nog eens opgetekend in NRC Handelsblad door Samsoms biograaf Derk Stokmans.

Daarop was voor de oppositie duidelijk dat Samsom degene is die uit de commissie-Stiekem lekt.

Blunder

Het verbreken van de strikte vertrouwelijkheid in de ‘Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten’ geldt als een blunder.

Je geeft als fractievoorzitter eigenlijk te kennen dat je op een amateuristische manier met de staatsveiligheid omspringt. Met de gewichtige belangen van de staat ga je niet partijpolitiek pokeren.

Dat Samsom zich hiertoe toch liet verleiden – en dat zelfs een paar keer in één week – versterkt de indruk dat de PvdA aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen een kat in het nauw is. Samsom maakt rare sprongen. Als dit zo doorgaat, wordt het moeilijk regeren met de PvdA.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.