Eric Vrijsen

Van Ghentkazerne blijft open: goed werk Aboutaleb en Hennis!

Door Eric Vrijsen - 27 februari 2014

Sluiting van de historische Van Ghentkazerne zou hebben gevoeld als verraad. Door met fondsen te schuiven, schraapten minister Hennis en burgemeester Aboutaleb gelukkig net genoeg geld bijeen om de Rotterdamse kazerne in Rotterdam te behouden.

De Van Ghentkazerne is gered. Het Korps Mariniers blijft in Rotterdam. De stevige lobby van PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb is succesvol gebleken. De marinierskazerne krijgt een functie als ‘veiligheidsbolwerk’, zodat ook politie en justitie er terecht kunnen.

Aboutaleb noemde het vertrek van de mariniers uit Rotterdam ‘onbestaanbaar’. Daar had hij een punt. Een ‘wereldhaven’ zonder zeesoldaten is als een voordeur zonder grendel.

Duitsers

Daarbij is er een historische overweging. In mei 1940 verdedigden de mariniers tot de laatste man de Maasbruggen tegen de oprukkende Duitsers.

Sluiting van de marinierskazerne zou daarom voelen als verraad. Het militaire bedrijf is hightech. Maar de vuurgeleidingssystemen kunnen nog zo modern zijn, als het aankomt op het moreel der troepen, dan hangt alles op het respect voor geschiedenis en traditie.

Schuiven

VVD-minister van Defensie Jeanine Hennis en PvdA-burgemeester Aboutaleb hebben volgens een bron ‘alles uit de kast gehaald’ om de kazerne te behouden. Door met fondsen te schuiven, schraapten ze net genoeg geld bijeen.

Dit bewijst nog maar eens hoe Defensie op het randje van de financiële afgrond balanceert. De coalitie van VVD en PvdA, plus semi-gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP spraken vorig jaar af de krijgsmacht niet nog verder uit te knijpen. Dat was tenminste iets.

De deal van Aboutaleb met Hennis is een eerste teken dat ook politie en justitie kunnen bijdragen aan het financieel overeindhouden van hun ‘veiligheidspartner’ de krijgsmacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.