Eric Vrijsen

Samsom kan nog zo zijn best doen, een nederlaag van PvdA is onafwendbaar

Door Eric Vrijsen - 18 maart 2014

PvdA-leider Diederik Samsom is al maanden in de weer om de schade bij de raadsverkiezingen te beperken. Door zich zo betrokken te tonen, stelt hij zich kwetsbaar op.

Nog één dag rozen uitdelen op straat. Nog één televisiedebat. PvdA-leider Diederik Samsom zette zich maandenlang in om de voorspelde nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen van morgen af te wenden.

Dat lijkt hem niet te lukken: in alle peilingen staat de PvdA er beroerd voor.

Samsom voert al sinds januari campagne. Slechts één dag per week was hij op het Binnenhof; de overige dagen toerde hij door het land. Kan dat eigenlijk wel?

Rutte schadevrij

Een fractieleider wordt stevig betaald voor het werk op het Binnenhof. Mag je daar maandenlang een parttime baantje van maken, omdat je in allerlei steden en dorpen de lokale PvdA wilt ondersteunen? Eerste Kamerleden – die ook alleen maar op dinsdag vergaderen – krijgen toch ook niet voor de hele week betaald?

Door er zo intensief mee bezig te zijn, versterkte Samsom het idee van een in doodsnood verkerende PvdA. En door er een bijna persoonlijke campagne van te maken, riskeert Samsom dat hij straks de zondebok wordt.

Ter vergelijking: VVD-premier Mark Rutte hield zich maximaal afzijdig en rijdt dus schadevrij.

Gemeenteraadsverkiezingen zijn gevaarlijk voor slinkende partijen. Raadsleden en wethouders die hun zetel verliezen, beweren altijd dat zij vier jaar lang hun ‘stinkende best deden en nu worden afgestraft voor de fouten van de partijtop in Den Haag’.

Brokkenpiloot

Eén verbitterde PvdA-regent die met een boze brief in de Volkskrant Samsoms vertrek eist en je hebt de poppen aan het dansen.

Aan de andere kant: Samsom maakte tijdens de televisiedebatten geen grote fouten. Indien de PvdA haar dominante positie in Amsterdam verliest, kan hij de lokale brokkenpiloot en PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst de schuld geven.

Woensdagavond zal Samsom de slechte PvdA-score niet vergelijken met het puike resultaat van de Kamerverkiezingen in september 2012, maar met de nederlaag bij de raadsverkiezingen van maart 2010.

Zo komt de verkoper van gratis rozen toch nog met de schrik vrij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.