Eric Vrijsen

De stoere houding van Halbe Zijlstra is nogal misplaatst

Door Eric Vrijsen - 07 april 2014

VVD-leider Halbe Zijlstra slaat zichzelf op de borst vanwege de gerealiseerde ‘lastenverlichting’. Maar zijn stoere houding is nogal voorbarig: iedereen weet dat de VVD is aangewezen op samenwerking met links.

De regeringspartijen en de constructieve oppositie (D66, ChristenUnie en SGP) beginnen maandag te onderhandelen over de begroting voor 2015. Afgelopen weekend bracht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra alvast wat ketelmuziek ten gehore.

Hij is ‘helemaal klaar’ met nivelleren en het is geen ramp als de kleine gedoogpartners geen overeenstemming bereiken met het kabinet. Van dat laatste valt het kabinet heus niet om, redeneert Zijlstra in het AD.

Pokerface

PvdA en de ‘Constructieve Drie’ zijn hiervan niet meteen onder de indruk. Zijlstra probeert te pokeren, maar mist een pokerface. De VVD ging sinds de zomer van 2012 al zó vaak door de knieën dat de tegenspelers heus niet terugdeinzen.

De VVD kan de coalitie ook helemaal niet laten opblazen in de Eerste Kamer, want de liberalen sluiten nu elke samenwerking met de PVV uit en het CDA is nog altijd zwakjes.

Een rechts alternatief zit er niet in; iedereen weet dat de VVD is aangewezen op (semi-)linkse partijen. Zijlstra zei het zelf in het AD-interview: ‘De Eerste Kamer was een muur en we wisten niet of die van karton was of beton.’

Stoere houding

VVD’ers durfden niet te gokken op karton. Ze gingen uit van betonnen tegenstand en hokten daarom samen met PvdA, D66 en de christelijken.

Nu slaat Zijlstra zich op de borst, want – in ruil voor het niet doorgaan van het illegalenverbod – realiseert de VVD ‘een lastenverlichting van 500 miljoen euro voor de bovenmodale en hogere inkomens’.

Hier is een correctie op zijn plaats: het is geen lastenverlichting, maar een beperking van een lastenverhoging van vele miljarden. En die stoere houding van Zijlstra valt dus ook een beetje tegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.