Syp Wynia

Deal met VVD betekent groot gezichtsverlies voor Diederik Samsom

Door Syp Wynia - 02 april 2014

PvdA en VVD hebben hun Regeerakkoord alweer bijgesteld. Het schrappen van straf voor illegalen en het verzachten van nivellering is vooral pijnlijk voor PvdA-leider Samsom.

Diederik Samsom van de PvdA is dan toch door de bocht. Anderhalf jaar lang verdedigde hij voor zijn partijkader door dik en dun de deal met VVD-leider Mark Rutte dat illegalen strafbaar worden, in ruil voor het ‘kinderpardon’ voor afgewezen asielzoekers.

Er waren verloren gemeenteraadsverkiezingen voor nodig om Samsom zijn draai te laten maken.

Het gezichtsverlies voor Samsom is groot. Hij moest op de knieën bij de VVD-top, die niet overdreven hechtte aan de strafbaarstelling voor buitenlanders zonder papieren, maar nu wel van Samsom kon eisen om de door hem binnengehaalde inkomensnivellering te verzachten.

Oppoetsen

De belastingkorting voor werkenden, die tot dusver werd afgebouwd boven de 40.000 euro bruto per jaar, wordt nu doorgetrokken tot inkomens van zo’n 95.000 euro.

Regeringspartijen VVD en PvdA proberen met deze deal na de verloren gemeenteraadsverkiezingen ook hun profiel weer wat op te poetsen ten koste van de gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP, die wel wonnen.

De gedoogpartijen vroegen al lastenverlichting en ChristenUnie eiste al dat het beboeten van illegalen van tafel zou gaan. Met het half miljard lastenverlichting – voor midden- en hogere inkomens – en het schrappen van de illegalenboete nemen VVD en PvdA alvast een deel van de eisen van de gedoogpartijen voor eigen rekening.

Overleven

Voor Diederik Samsom blijft het pijnlijk. Hij dwong de PvdA-fractie in de Tweede Kamer en het partijkader de illegalenmaatregel te steunen, maar is nu eerder de uitvoerder van de wens van de partij om van die maatregel af te komen.

Samsom is van leider van de PvdA de dienaar van de PvdA geworden. Of het hem helpt, is de vraag. Er zitten Europese verkiezingen aan te komen, over een jaar zijn er Statenverkiezingen. De PvdA zal zich spectaculair moeten herstellen, wil Samsom beide verkiezingen politiek overleven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.