Jean Dohmen

Goed dat verdere export van uitkeringen wordt voorkomen

Door Jean Dohmen - 16 april 2014

De ingrijpende wijziging van het omstreden toeslagensysteem is voorlopig van de baan. De Belastingdienst vreesde chaos bij de uitvoering van het plan. Goed dat het kabinet pas op de plaats maakt, maar er moet wel iets gebeuren.

Het kabinet wilde het miljarden euro’s verslindende toeslagensysteem vereenvoudigen en minder fraudegevoelig maken. Miljoenen Nederlanders krijgen iedere maand geld van de Belastingdienst als bijdrage aan huur, zorgkosten of uitgaven aan hun kinderen.

Deze toeslagen zouden worden samengevoegd tot een nieuwe huishoudentoeslag die in 2015 had moeten worden ingevoerd. De nieuwe toeslag moest makkelijker uitvoerbaar zijn en meteen een mooie bezuiniging van 1,2 miljard euro opleveren.

Grote problemen

Het bleek een fata morgana. De Belastingdienst waarschuwde het kabinet onlangs voor chaos omdat het in elkaar schuiven van de subsidieregelingen voor huishoudens ‘dermate complex’ is dat het tot ‘grote problemen’ zou leiden.

Op grond van Europese regels zouden veel meer mensen in het buitenland recht hebben op de nieuwe toeslag dan voorheen bij de afzonderlijke toeslagen het geval was. Die export van uitkeringen kan worden voorkomen met nog complexere maatregelen.

Europa

Het is ergerlijk dat Europese regels het kabinet dwarszitten. Maar in dit geval geldt: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Op nog een miskleun bij de toeslagen zit helemaal niemand te wachten.

Maar het is geen reden om achterover te leunen. De fraudegevoeligheid van toeslagen is nog steeds een groot probleem en moet snel worden aangepakt. Ook moet het aantal mensen dat recht heeft op toeslagen omlaag.

Het hele toeslagensysteem had natuurlijk nooit mogen worden ingevoerd. Het is een voorbeeld van waar de bemoeizucht van de Tweede Kamer en de onstuitbare behoefte om geld uit te delen toe leiden. Verlaag liever de belastingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.