Eric Vrijsen

Koopvaardij verdient bescherming, maar niet door commerciële beveiligers

Door Eric Vrijsen - 10 april 2014

De Tweede Kamer steggelt over de geweldsinstructie van particuliere beveiligers op Nederlandse schepen in de Golf van Aden. Scepsis is terecht: piratenbestrijding moet niet zomaar een markt worden voor commerciële bewakers.

De zwaardmacht van de overheid strekt zich ook uit over Nederlandse koopvaardijschepen in de Golf van Aden. Rederijen schakelen liever particuliere beveiligers in om hun schepen te beschermen tegen Somalische piraten dan te moeten wachten op het iets duurdere Korps Mariniers.

Prima, maar krijgen de particuliere bewakers dezelfde wapens en geweldsinstructie mee als de veel beter getrainde mariniers?

Het kabinet is gevoelig voor de jarenlange lobby van oud-minister Tineke Netelenbos (PvdA) van de redersvereniging en wil particuliere, zwaarbewapende beveiliging mogelijk maken.

Zware mitrailleurs

Veel andere landen doen dit al, en de Nederlandse scheepvaart moet op de kosten letten, is de redenering van de VVD-ministers Jeanine Hennis (Defensie) en Melanie Schultz (Verkeer). De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ligt opeens dwars.

PvdA-fractielid Sultan Günal-Gezer zegt dat er in 2013 geen schepen meer zijn gekaapt voor de kust van Somalië. Nee, dank je de koekoek. Er was een internationale marinevloot om de piraterij aan te pakken.

Toch heeft Günal-Gezer gelijk: particuliere beveiligers met zware mitrailleurs en dito geweldsmandaat vormen een gevaarlijke precedent. Moeten straks ook juweliers in Deurne of in andere gewone Nederlandse gemeenten hun zaak op die manier gaan beveiligen, zodat de overheid zich kan terugtrekken uit haar klassieke taken?

Laf

Bovendien: commerciële bewakers zien piratenbestrijding als een markt. In Djibouti en in havensteden in de regio circuleren verhalen over beveiligers die triomfantelijk vaststellen dat ze op volle zee een piraat hebben uitgeschakeld met als bewijs dat de man een kalasjnikov bij zich had.

Mariniers vinden dat laf. Ze kennen de praktijk in het gebied beter en weten dat vrijwel iedere Somalische visser zo’n wapen bij zich heeft ter zelfverdediging.

Piratenbestrijding okay, maar geen trigger happy beveiligingscommercie alstublieft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.