Afshin Ellian Afshin Ellian

Het CDA moet af van politieke zombies als Herman Wijffels

Door Afshin Ellian - 19 mei 2014

Partijprominent Herman Wijffels, daar is hij weer, verwijt het CDA rechts-conservatisme. Maar zelfs in het succesvolste land van Europa staan rechts-conservatieven aan het roer.

Verkiezingscampagnes leveren altijd onthullingen op. In verkiezingstijd wordt de ontwikkeling van een politicus of een politieke partij duidelijk. Soms metamorfoseert iemand tot een politieke zombie.

Onwaarschijnlijke zaken zijn de wereld nog niet uit. Sterker nog: ze worden steeds normaler. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft, schrijft elsevier.nl, al sinds 2011 een strijdplan klaarliggen voor een eventuele zombieaanval.

Gevaarlijk

De berichtgeving komt uit het tijdsschrift Foreign Policy. Er is een document ontdekt met de code CONOP8888, geschreven op 30 april 2011. De zombies die Amerika en de wereld bedreigen? Van kippenzombies tot boze tovenaarszombies.

Vreemd: de meest zichtbare zombies die nu in Syrië en Afrika rondlopen, de moslimterroristen, worden niet genoemd in het document.

Dat zijn de echte zombies die je niet moet tegenkomen. En zij zijn ook onder ons, dus een aanvalsplan is noodzakelijk. Maar niet alle zombies zijn gelijk en ze zijn niet allemaal even gevaarlijk.

Topman

We kunnen het woord ‘zombie’, dat verwijst naar iets onwaarschijnlijks, als een metafoor gebruiken. Politieke zombies vormen een aparte categorie, waartegen nog nooit iemand een coherent aanvalsplan heeft kunnen maken.

Politieke zombies bijten en schoppen niet, maar grenzen in hun eeuwige geldingsdrang aan de engheid.

Elsevier.nl melde dat CDA-prominent Herman Wijffels pro-Europese Unie gaat stemmen. Dat is niet erg onverwacht; we schrikken er niet van.

Wijffels was ooit topman van Rabobank – geen onomstreden bank meer. Daarna kwam hij in opstand tegen zijn eigen partij het CDA, toen die partij toetrad tot het kabinet-Rutte I. Dat wil zeggen: hij kwam in Hilversum in opstand, en niet in zijn partij.

Integer

Het is kennelijk beneden zijn waardigheid om de leden van het CDA te overtuigen van zijn opvattingen. Ik zei toen dat zulke politici het CDA beschadigen. De partij interesseert ze niet.

Verwar mensen als Wijffels niet met integere CDA’ers als Ernst Hirsch Ballin. Hij is een integere politicus, over hem had ik het niet.

Wijffels is van mening dat het CDA zijn relevantie heeft verloren. Waarom en hoe, dat legt hij niet uit. Maar uit zijn woorden kan ik opmaken dat het met de Europese Unie te maken heeft.

Herman Wijffels gaat bij de Europese verkiezingen niet op zijn eigen partij stemmen. Hij stapt van het CDA over naar D66. Een vreemde overgang is dat niet.

Afgedreven

‘Het CDA is afgedreven naar een rechts-conservatieve partij. Daarom is het steeds

minder relevant geworden met ideeën voor de toekomst van het land,’ beweert Wijffels.

De oud-bankier vindt dat een partij die op rechts-conservatieve wijze denkt en handelt, minder relevant wordt voor de toekomst van het land. Dit is heel dom. Duitsland, het succesvolste land in Europa, wordt geleid door een rechts-conservatieve partij.

De christen-democraten zijn conservatief vanwege het christelijke denken, en ze zijn rechts van het midden wat betreft de sociale economische waarden.

Libertijnen

Wat bedoelt Wijffels met ‘rechts’? Economisch gezien is D66 de meest rechtse partij van Nederland. VVD en CDA hebben nog een sociaal gezicht. D66 is de partij de multinationals en de individuele libertijnen.

Wie het CDA kan inruilen voor D66, heeft nooit iets begrepen van de waarden waarvoor het CDA staat. Wijffels, hoogleraar duurzaamheid, is niet erg duurzaam wat zijn eigen partij betreft.

Hij gaat nu vreemd met D66: ‘Zij zeggen tenminste gewoon helder en duidelijk: we leven in een wereld die helemaal met elkaar verbonden is.’

Dit is onzin van de eerste klasse: het CDA was en is een internationalistische partij. Wat wil Wijffels met deze onzin?

Hamsteren

D66 zit in de lift, terwijl volgens alle peilingen het CDA niet zomaar zal groeien. Juist omdat het CDA weigert het rechts-conservatieve geluid te vertolken. De niet-loyale figuren stappen altijd over naar de winnaar.

Wie weet ligt er nog een ministerpost te wachten op de oud-bankier. Op dit moment hamstert D66 de captains of industry. Deze managers hebben weinig met de democratie. Heeft D66 nog iets met de democratie?

De politieke zombies zijn een regelrecht gevaar voor de politieke partijen. Het zijn ondemocratische wezens met autoritaire geldingsdrang. Het CDA wemelt van politieke zombies. Daarom moeten de partij een aanvalsplan ontwikkelen in de omgang met autoritaire geesten.

Brussel

Mensen als Wijffels en de zijnen verlangen naar oligarchie, naar de heerschappij van rijke managers. Ze zullen vervreemd raken van een democratische samenleving en democratische partijen waarin hoor, wederhoor en overtuigingskracht centraal staan.

Brussel biedt een mooie uitweg voor politieke zombies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.